Norge
Bilde 1 av 2

100 sauer tatt av flom

Mange dyr har druknet etter en helg med styrtregn, flom og jordskred.

Det har vært kraftig regn og flom i Sør-Norge i helga. Vannet synker de fleste steder mandag. Men det gjelder ikke for Møre og Romsdal og Trøndelag.

I Surna i Møre og Romsdal er det fortsatt oransje fare. Det er nest øverste nivå for fare. Elva har gått over sine bredder. Over 100 sauer er tatt av vannet.

Flere bønder langs elva skal ha mistet både kyr og sauer. Det sier politiet. Dyr skal også være strandet på øyer langs elva. Det har ikke kommet meldinger om skadde personer.

Det er også mye regn i Sør-Trøndelag mandag. Det er fare for mer vann i elver og bekker. Folk i opptil 30 hus er innestengt på Krokstadøra i Snillfjord kommune. Årsaken er at flommen tok ei bro, melder kanalen NRK. Faren synker til gult nivå i løpet av mandagen, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Det er bedre i Sogn og Fjordane. Her er det nå mindre vann i elvene. Men natt til mandag måtte 25 personer flykte. Da flommet en elv over i Olden i Stryn kommune i Sogn og Fjordane.

Folk fikk komme tilbake mandag morgen. Da sa geologer fra NVE at området var trygt. Unntaket Alda Camping. Fylkesvei 60 gjennom Olden er også åpnet igjen. Det skriver avisa Fjordingen.

Mellom 15 og 20 skred har stengt veier i Sogn og Fjordane og Hordaland,

– Heldigvis har det ikke vært noen store skred. Det har ikke vært alvorlige hendelser, sier Martine Frekhaug i NVE.

Det er vann over deler av fylkesvei 610 i Gaular i Sogn og Fjordane. Det skriver avisa Firda mandag morgen.

Gaularvassdraget i Sogn og Fjordane er fortsatt farlig. Det er oransje nivå på faren. Men vannet når trolig sitt høyeste nivå i løpet av dagen, sier NVE.

Vannet i de fleste vassdrag har nådd sitt høyeste. De synker nå, forteller NVE.

– Men vannet stiger fortsatt i enkelte innsjøer. Det kommer også mer vann i trege vassdrag. Det gjelder blant annet Viksvatn i Gaularvassdraget i Sogn og Fjordane, sier flomvakt Elin Langsholt i NVE. Også her skal nivået nå sitt høyeste i løpet av dagen.

Fra søndag morgen til mandag morgen har det kommet mest nedbør i ytre og midtre strøk på Vestlandet.

Mest nedbør er det målt på Gullfjellet. Der er det målt 163,3 millimeter regn til sammen. Det gjelder fra lørdag morgen til mandag morgen.

Mye nedbør er det også målt i Myrkdalen på Voss i Hordaland. Her kom det 78 millimeter. Eide i Møre og Romsdal fikk 83,8 millimeter nedbør. Hustadvatn i Møre og Romsadal fikk 90,5 millimeter nedbør. Det melder Meteorologene.

Det ventes fortsatt en del nedbør på Vestlandet og i Trøndelag mandag.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå