Norge
Bilde 1 av 3

– Vi må gjøre alt vi kan for å få politikerne til å høre

Fredag demonstrerte folk over hele verden for klimaet. Giselle Penny og Luke Petersen har kommet helt fra Australia for å demonstrere i Oslo.

– Våre venner i Brisbane i Australia deltok i samme demonstrasjon for åtte timer siden. Vi er her for å prøve å skape en forandring. Vi vil vise politikerne at vi trenger handling for klimaet nå, sier Giselle Penny til Klar Tale.

Hun og Luke Petersen er fra Brisbane i Australia. De er for tiden på sykkelferie i Norge. I hjemlandet Australia demonstrerte mer enn 300.000 personer for klimaet fredag. Denne dagen arrangeres demonstrasjoner og skolestreiker over hele verden. Det er tredje skolestreik for klimaet. Og dette kan bli den største hittil.
Streiken skjer før et toppmøte om klima som verdens-organisasjonen FN har invitert til. Det starter mandag.

– Det er flaut, men Australia får ikke snakke på møtet. Årsaken er at vi er ett av landene som ikke vil gi opp kull. Det er trist, sier Petersen.

Kullkraft slipper ut store mengder klimagasser. Det bidrar til at temperaturen på kloden stiger. I tillegg forurenser det lufta.

– For ikke lenge siden var det et møte for stillehavs-øyene. Flere små stillehavs-øyer er i fare. Årsaken er at havet stiger. Lederne deres gråt. De ba Australia om å slutte å bruke kull. Men vår leder sa at det kommer vi ikke til å gjøre, forteller Petersen.

– Det er veldig skuffende og skremmende. Vi er altfor avhengige av kull. Og vi er for egoistiske til å forandre oss. Så mange i Australia er veldig opprørte over dette. Men politikerne hører ikke på oss. Vi må gjøre alt vi kan for å få dem til å høre, sier Penny.

Lørdag arrangerer FN også historiens første toppmøte for unge ledere og klimaaktivister. Det er i tillegg til mandagens toppmøte om klima.

Penny synes det er bra at så mange har møtt opp foran Stortinget for å demonstrere.

– Det er veldig bra å se så mange unge og skoleelever her, sier hun.

Penny og Petersen har syklet rundt i Norge i to uker. Senere skal de sykle gjennom Sverige og Danmark.

– Det er enkelt å komme seg rundt med sykkel her. Og folk har en bra holdning til syklister. Biler og sykler deler på veien, sier Petersen.

– Jeg synes det er fint å se hvordan nordmenn bruker naturen. Det er veldig viktig, sier Penny.

Siste utgave

På forsiden nå