Norge

Rødt like store som MDG

Rødt går mest fram på en måling for NRK og Aftenposten. De har nå like mye støtte som Miljøpartiet De Grønne.

Rødt gjør det bra om dagen. Partiet er det eneste som får mer støtte i en ny menings-måling. Den har Norstat utført for kanalen NRK og avisa Aftenposten. På målingen får Rødt 6 prosents støtte. Det er 2,4 prosentpoeng mer enn i forrige måling.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) gjør det dårligere enn sist. De ender på 6,1 prosent. Det er 1,7 prosentpoeng mindre enn ved forrige måling. Dermed er Rødt og MDG jevnstore.

Bjørnar Moxnes er leder for Rødt. I god tid før valget sier han at Rødt ikke skal i regjering i 2021. Han sier at partiet skal bli «større og sterkere før det er aktuelt».

Moxnes frykter at Arbeiderpartiet (Ap) ville bestemt for mye. Det sier han til Aftenposten.

– Jeg er redd vi ville blitt overkjørt av Ap når vi har så lite erfaring fra Stortinget og sånn, sier han. Han sier at partiet i 2021 ikke ville ha sittet mer enn én periode på Stortinget. Og det med en representant, ham selv.

Målingen gir et solid flertall til de rødgrønne partiene. Hvis det var valg i dag, ville de fått 93 mandater. De er fordelt på Ap, Senterpartiet (Sp) og Sosialistisk Venstreparti (SV). Dagens regjering får 56 mandater på målingen.

Arbeiderpartiet får 0,4 prosentpoeng mindre støtte. Det er sammenlignet med forrige måling. Ap ender på 23,7 prosent. Senterpartiet får 1,1 prosentpoeng mindre støtte. Likevel får de 17,5 prosents støtte. Mens SV vokser med 0,8 prosentpoeng. De ender på 7,4 prosent.

Høyre er det partiet som går mest fram etter Rødt. De øker med 2,1 prosentpoeng til 21,8.

Fordelingen de andre regjeringspartiene er: Kristelig Folkeparti 3,9 prosent (+0,2), Venstre 3,3 prosent (-0,1) og Fremskrittspartiet 8,4 prosent (-0,2).

Nesten 960 personer har deltatt i målingen.

Siste utgave

På forsiden nå