Norge
Bildet viser Johan Sverdrup-feltet sett fra luften. Equinor vil kutte kraftig i sine utslipp av klimagasser.

Equinor skal bli mer miljøvennlig

Oljeselskapet Equinor skal kutte i sine utslipp av klimagasser. De skal ned mot null utslipp innen 2050.

Equinor har laget en plan for å bli mer miljøvennlige. Selskapet skal kutte i sine utslipp av klimagasser. Equinor produserer blant annet olje og gass. Det skal de ikke slutte med. Men de skal slippe ut mindre klimagasser i produksjonen.

Equinors plan er å slippe ut 40 prosent mindre klimagasser innen 2030. De skal ha kuttet 70 prosent innen 2040. Og innen 2050 skal de ned mot null utslipp.

Det betyr at de skal kutte over fem millioner tonn av gassen CO2 innen 2030.

Samtidig skal de altså fortsette å produsere olje og gass i Norge.

– Vi skal gjennomføre disse planene. Samtidig forventer vi at våre felt og anlegg skal skape store verdier. Disse kan gi omtrent 3.000 milliarder kroner i inntekter til den norske stat. Det er fram mot 2030, sier Eldar Sætre. Han er konsernsjef i Equinor.

Equinor skal få til kuttene sammen med sine partnere. Mandag formiddag skal de presentere planene om kutt. Det blir to presentasjoner, ifølge nettstedet E24. Den ene er med Equinor. Den andre holdes av samarbeidet Konkraft. Der er arbeidslivs-organisasjonene LO og NHO med.

Equinor skal bruke energi mer effektivt. Mer skal skje digitalt. Og de skal begynne å bruke elektrisitet på viktige felt og anlegg. Det gjelder blant annet Troll, Osberg og Hammerfest LNG. Slik skal klare å kutte 40 prosent av utslippenen innen 2030.

Frederic Hauge er leder i miljø-organisasjonen Bellona. Han sier til E24 at planen er et «historisk skifte». betegner overfor E24 målsettingen som et «historisk skifte».

– Oljeindustrien skjønner endelig at de må gjøre noe for klimaet. Det er veldig positivt. Det var jaggu på tide, sier Hauge.

Men organisasjonen Natur og Ungdom er ikke imponerte.

– De store utslippene kommer fra bruk av olje, ikke produksjon, sier Andreas Randøy til nyhetsbyråetNTB. Han er innstilt som ny nestleder i organisasjonen.

– I 2050 skal vi ikke ha noen norsk oljeproduksjon. I tillegg er det rett og slett for sent. Vi må ha mye større ambisjoner enn knøttsmå kutt langt inn i framtida. Det er dersom vi skal løse klimakrisen, sier Randøy.

Ifølge E24 er også Norges Rederiforbund med. Det betyr at skipsfarten på norsk sokkel skal kutte like mye.

Fra NHO skal Norsk Olje og Gass og Norsk Industri være en del av samarbeidet. Mens Fellesforbundet og Industri energi fra LO skal være med.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå