Norge
Bildet viser Bryggen i Bergen.

Advarer mot ekstremværet Didrik

Bryggen i Bergen kan bli oversvømt av vann. Andre steder kan sjøen stige opp til en meter. Meteorologene advarer mot ekstremvær.

De neste to dagene er det ventet svært høy vannstand flere steder langs kysten. Nå varsler meterologene om ekstremvær. Det har fått navnet Didrik.

Det er sendt ut oransje farevarsel som følge av været.

– Oransje farevarsel betyr at det er en alvorlig situasjon. Folk må være forberedt, sier Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til NRK.

Aller verst blir det i Sunnhordland, Rogaland og Agder. Der er det ventet ekstremt høy vannstand, skriver nyhetsbyrået NTB:

Det er dessuten ventet svært høy vannstand i Møre og Romsdal, Vestland utenom Sunnhordland, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud. Det vil bli onsdag.

Vannstanden er ventet å være høyest natt til onsdag for Stad og sørover. På Vestlandet er det også ventet at vannstanden vil være svært høy onsdag ettermiddag.

Farevarselet er sendt ut for fylkene Møre og Romsdal, Vestland, Agder, Telemark og Vestfold. Den høye vannstanden kan blant annet føre til at Bryggen i Bergen blir oversvømt.

Lurer du på hvor mye vann det blir der du bor? Det kan du sjekke her

Det er også advart om høy vannstand i Trøndelag, Nordland og Troms og Finnmark. Der er det gult farevarsel.

Er du i områder der det kan bli høyt havnivå? Da bør du sjekke fortøyninger til båt, om du har det. Vann kan flomme inn i naust ved havet. Derfor kan det være lurt å fjerne ting fra naustene.

Nivået på havet endrer seg med blant annet månen. Nå har det vært fullmåne. Når dette virker sammen med været, kan det få store følger.

Nå er det et lavtrykk sørøst for Island. Det skaper felt med vind, som bidrar til hvordan vann-nivået endrer seg. Meteorlogene venter et mindre lavtrykk. Det vil bevege seg mot Rogaland. Der kan det skape enda høyere vannstand i Rogaland og Agder, ifølge meteorologene.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå