Norge
Bildet viser hender og et tastatur. En mappe full av bilder av barn lå åpent på Bergen kommunes PC-er. Flere politikere reagerer.

Bilder av barn lå åpent på kommunens PC-er

Politikere i Bergen kommune fant mapper med bilder av barn. De lå åpent på kommunens PC-er.

Flere politikere fra Høyre i Bergen reagerer. De oppdaget mapper med bilder av skolebarn og barnehage-barn. Disse lå på kommunens PC-er.

Petter Haugland er Høyres politiske rådgiver for bystyregruppen i Bergen. Han var en av dem som meldte fra. Det skriver avisa Bergens Tidende.

Han sier han fant hundrevis, kanskje tusenvis av bilder. De var skole-fotografier av barn.

Marte Leirvåg fra Høyre fant de samme filene på sin PC. Hun sier det er en ganske alvorlig feil.

Kjetil Århus er direktør for digitalisering i Bergen kommune. Han sier at en mappe ikke var sikret slik den burde.

– Vi skal nå bort fra filsystemet til kommunen. Der er det et område som heter «felles alle». Den er tilgjengelig for alle med brukerkonto i kommunen, sier han.

Det jobber 18.000 personer fast i kommunen. Men det er foreløpig ikke kjent hvor mange som har brukerkonto.

– Vi stengte ned tilgangen nå. Det var for å sikre at denne informasjonen ikke var åpen. Noe mer fakta rundt dette har jeg ikke. Nå må vi få mer oversikt over dette, sier Århus.

Alle som jobber i kommunen som offentlig ansatt, har taushets-likt. Det sier Århus. Men det som har skjedd, er alvorlig, sier han.

27. januar sluttet skolebyråd Linn Kristin Engø i jobben. Det skjedde etter at bystyret sa de ikke lenger hadde tillit til henne.

Det skjedde etter en høring. Den handlet om skoleappen Vigilo. Det var et alvorlig problem med sikkerheten i appen. Det ble oppdaget i september i fjor.

Vigilo brukes til kommunikasjon mellom foreldre og skoler og barnehager. Appen lot foreldre som ikke skulle ha informasjon om barna, få tilgang gjennom appen. Det gjaldt foreldre uten foreldreansvar. Det gjaldt også noen som ikke hadde lov til å besøke barna sine, og som ikke skulle få informasjon om barna.

Mer fra Norge

På forsiden nå