Norge

Krekar er i Italia

Mulla Krekar er utlevert til Italienske myndigheter. Han er dømt for terrorplaner i Italia. Den dommen er anket.

– Mulla Krekar er sendt ut av Norge. Han er utlevert til Italia, sier Monica Mæland. Hun er justis- og beredskapsminister.

Krekar hadde klaget på at han skulle utleveres til Italia. Det begrunnet han med korona-smitten i Italia.

På en presse-konferanse sier Mæland at de allerede har ventet. Hun sier de har fått skriftlige løfter fra Italia. De lover at Krekar skal få hjelp om han blir syk av korona-viruset. Hun sier også at Krekar er i Italia allerede.

Mæland sier at Italia har overtatt ansvaret for Krekar. Hun sier Norge er ferdig med Krekar.

Les også: Krekar klager, og vil ikke dra til Italia

Les mer: Avviser klagen fra Mulla Krekar

Brynjar Meling er Krekars advokat. Meling sier det er en skammens dag for Norge. Han sier Krekar ble nektet å si farvel til famillien. Mæland ble spurt om dette flere ganger. Hun sa nei til å si noe om det. Meling sier han fikk vite om utsendelsen på e-post.

– Jeg fikk en e-post fra Krekars italienske advokat. Han fikk vite om det fra italiensk politi. De sa fra om det når Krekar landet i Italia.

Meling sier at Krekar gjennomførte medisinske tester på torsdag. Testene skal ha vist at det er farlig for Krekar å reise til et land med korona-smitte. Krekar skal både ha diabetes og høyt blodtrykk. I tillegg er Krekar 63 år. Det betyr at han er i flere av risiko-gruppene om han skulle bli smittet av korona-viruset.

Les videre: PST har pågrepet mulla Krekar

Norske myndigheter bestemte i februar at mulla Krekar skulle utleveres til Italia. I fjor ble han dømt til tolv års fengsel for å ha planlagt terror. Dommen er anket. Krekar kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. Han ble utvist fra Norge i 2003. Det var av hensyn til rikets sikkerhet, skriver nyhetsbyrået NTB.

Mer fra Norge

På forsiden nå