Norge
Bildet er av Hans-Christian Gabrielsen. Han er leder av LO.

LO vil doble permitterings-perioden

LO vil at folk skal kunne være permittert lenger. Det vil gi ro og trygghet til de som er permittert og til bedriftene.

LO vil at folk skal kunne være permittert lenger. De mener det bør være mulig i 52 uker. De sier det kan gi ro og trygghet for de som er permittert. Det sikrer at arbeidsgiverne kan beholde de ansatte til korona-krisen er over.

Les mer: Største arbeidsledighet siden 1930-tallet

I dag kan bedrifter permittere ansatte. Det kan de gjøre i 26 uker. Men mange har mistet jobben i det siste. Årsaken er viruset korona. De som har vært permittert i 26 uker, får være permittert ut juni. Nå vil fagbevegelsen som vil ha en enda lenger periode. Det sier Hans-Christian Gabrielsen. Han er sjef i Landsorganisasjonen (LO).

– Selv om det blir færre tiltak og mange kan komme tilbake på jobb, er det problemer. Mange bedrifter vil fortsatt mangle omsetning. Da blir det umulig å hente tilbake de som er permittert. Da går tiden fort, sier han til NTB. Han la fram et forslag på mandag. Det skjedde på et møte med NHO og regjeringen. Møtet var på Statsministerens kontor.

Les videre: Mange flere innvandrere er uten jobb

Les også: Hva skjer når du ikke får jobbe?

Fagorganisasjonen Akademikerne er bare delvis enige. De er redd for at dette kan hindre en omstilling.

– Man må gjøre en avveining. Man må sørge for at folk får en trygghet for inntekten sin. I mange tilfeller skal folk tilbake i jobben sin. Da er det riktig å kunne permittere de lenger. Men i noen tilfeller er det jo behov for en omstilling, sier Kari Sollien. Hun er leder i Akademikerne.

Les mer: Oljeprisen kan synke mer

Det brukes mindre olje i verden under korona-krisen. Prisen på olje er allerede lav. Noen mener at det er en anledning for å gjøre endringer. Noen sier folk i oljebransjen kan få seg jobber som er mer miljøvennlige.

Gabrielsen nekter for at det er et hinder for omstilling. Det ville vært det i en normal situasjon. Men det er slettes ingen normal situasjon nå, sier han.

Sollien mener også det kan være gode alternativer til å permittere folk. De sier mange kan jobbe, hvis staten betaler lønnen i stedet.

Iselin Nybø er næringsminister. Hun var med på møtet. Hun sier det ikke er en motsetning mellom å berge arbeidsplasser i oljebedriftene og sørge for en grønn omstilling. Hun mener de kan gjøre begge deler. Hun sier at satsing på havvind ble tatt opp. Hun mener det er en miljøvennlig næring hvor Norge trengs.

Les også: Nå skal de satse på havvind

Les mer: Får bygge verdens største vindpark til havs

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå