Norge

Alle med symptomer på korona kan bli testet

Er du syk og har mistanke om smitte med korona? Nå skal alle med symptomer kunne testes.

Norge har økt mulighetene for å teste flere for smitte med korona-viruset. Det gjør at mange flere skal kunne testes. Det fortalte helseminister Bent Høie. Han snakket på en pressekonferanse onsdag.

– Vi er i ferd med å utvide muligheten for å bli testes. Fra nå vil alle som har mistanke og symptomer på covid-19 kunne bli testet, sa Høie.

Det er legen som skal bestemme om personer skal testes.

Norske forskere har utviklet en ny metode å teste på. De bruker nano-teknologi. Teknikken gjør at mange flere personer kan testes raskere. Forskere ved NTNU og St. Olavs hospital i Trondheim har utviklet teknikken.

– På rekordtid har de utviklet en metode. Den gjør helsetjenesten mindre avhengig av reagenser, sa Høie.

I mai regner helse-myndighetene med at de kan teste opptil 100.000 personer i uka.

– For å få til dette, må kommunene få tak i flere som kan ta prøver. Det må bli mer sporing av smitte. Det trengs også mer utstyr som beskyttelse mot smitte, sa Høie.

Han sier at kommunene er positive til å få til mer testing.

I en lang stund har det vært noen grupper som har vært prioritert for testing. Årsaken er blant annet måten testene har vært laget på.

Folk som jobber i helse-vesenet har fått testet seg ved mistanke. Eller hvis de har vært i kontakt med andre som er smittet. Det samme har personer i risiko-grupper. Enten som følge av andre sykdommer eller for eksempel alder.

Den siste tiden har lærere og ansatte i barnehager vært prioritert for testing, samt barn. Det er fordi skoler og barnehager har åpnet igjen.

Folkehelse-instituttet (FHI) sier at de fortsatt vil prioritere disse gruppene. Men at andre med symptomer blir testet så snart det er mulig.

– De vanligste symptomene på korona er sår i halsen, kroppsverk og hoste. Har du disse, bør du sjekke med din kommune hvor du kan få testet deg, sier Høie.

Mer fra Norge

På forsiden nå