Norge

Lager mindre strenge regler fra 7. mai

Regjeringen åpner opp for små arrangementer. Fra 7. mai kan det lages arrangementer med under 50 deltakere.

Bent Høie er helseminister. Han sier at han blir kontaktet av mange bedrifter. Nesten alle har gode argumenter for at de skal få åpne først.

 Hvis alle med gode argumenter skal få være først i køen, da blir det ingen kø. Da åpner samfunnet for fullt, og da kan vi åpne for fort, sier han.

Høie sier at det kommer en full plan neste uke. Den planen handler om når og hvordan samfunnet skal åpne. Det er viktig for både folk og bedrifter. Det gjør at det blir lettere å planlegge våren og sommeren, sier han.

Høie sier at Norge følger rådet fra verdens helseorganisasjon (WHO). De sier at det beste er å åpne samfunnet i et rolig tempo. Han sier at hvis smitten spres seg, så kan det bety at de må stoppe opp med å åpne samfunnet.

Torsdag kunne han fortelle at en regel blir endret med en gang. En annen regel blir endret neste torsdag.

– I dag endrer vi rådet om å holde avstand. Den endres fra to meter til en meter. Men hold gjerne større avstand hvis det er mulig. Helsemyndighetene mener én meter er nok. Vi må fortsette å tenke på hvordan vi kan hindre smitte. De rådene gjelder fortsatt. Vask hendene. Host i albuekroken eller papirhåndklær. Og bli hjemme hvis du er syk.

– 7. mai åpner vi opp litt mer. Men det er krav. Det må til for at vi skal klare å beholde kontrollen. Det blir mulig med arrangementer på offentlig sted. De kan ha maksimalt 50 deltakere. Det må være en ansvarlig arrangør. Den har ansvaret for at reglene følges. Det trengs for å spore smitten. Uten arrangør er ingen arrangementer tillatt på offentlig sted. Hvis vi klarer å holde kontroll, kan arrangementer med maksimalt 200 personer på offentlig sted bli tillatt fra 15. juni.

Les videre: – Målet er at alle elever skal være tilbake i skolen før sommeren

Iselin Nybø er næringsminister. Hun sier at det er gode nyheter for de som driver med bedrifter innen turisme og overnatting.

– Det blir lettere for mange bedrifter. Det blir lettere å åpne igjen, når det er nok med en meters avstand mellom folk. Det er viktig at vi får i gang næringslivet igjen. Hotellene kan leie ut rom til ulike anledninger. Det er greit. Så lenge det er små grupper på under 50 personer. Da er det viktig at vi bruker tilbudet til slike arrangement. Da er vi med på å få samfunnet i gang igjen.

Hun sier det er to ord som blir ekstra viktig i sommer. Det er forutsigbarhet og trygghet. Folk vil være sikre på at ting er åpent. Og folk vil være sikre på at det er trygt å dra ulike steder. Derfor er det viktig at bedriftene har fokus på å hindre smitte, og på at det skal være trygt å legge ferien til Norge.

– Vi er heldige som bor i Norge. Det er et land som ofte blir kåret til et av verdens beste reisemål. Har du drømt om å se midnattssol i Lofoten? Har du lyst til å oppleve verdensarven på Roros eller i Bergen. Dette kan bli sommeren du får oppfylt drømmen om ferie i Norge.

Hun sier reiselivet er hardt rammet av korona. De var blandt de første som måtte stenge. Hun tror også at de vil slite lengst. Hun sier at det kan bli vanskelig for de som skal tjene pengene sine i løpet av sommeren-sesongen.

Les mer: Solberg tror folk kan dra på ferie i Norge i sommer

– Vi går mot en ny normal. Men det må være sikkert og trygt. Jeg oppfordrer folk til å bruke ferien i Norge. Det er mange som tilbyr unike opplevelser. Det gjelder både natur, kultur, mat og drikke. Nesten 175.000 mennesker jobber i reiselivet, sier Nybø.

Mange har hatt et håp om at det kan bli lov med toppfotball igjen. De må vente lenger, sier Abid Raja. Han er kulturminister. Han sier det er usikkert om det blir fotball i sommer. Men han lover kultur. Men da må folk være flinke til å følge rådene.

Les også: Sommer uten festivaler og sport

– Forrige helg fikk vi nye råd fra helsemyndigheter. Da ble det bestemt at arrangementer med mer enn 500 deltakere blir forbudt fram til 1. september. Det er det fortsatt. Men noen andre får åpne igjen snart. Neste torsdag blir det lov med arrangementer for 50 personer på offentlig sted. Opera, teater og kino kan åpne hvis de følger reglene.

– Men det er ingen endringer for idrett med nærkontakt. Er det minst en meter avstand blir det greit. Er det fysisk kontakt, må vi vente til 7. mai før vi sier noe sikkert, sier Raja.

Raja sier at han håper på konserter i sommer. Hvis folk er flinke, kan det bli en realitet. Da kan det bli lov med større arrangementer fra juni.

– Hvis vi er flinke, kan vi åpne for arrangementer for 200. Da må vi ha kontroll på smitten. Da kan det bli konserter igjen. Da kan vi føle på kutluren. Fra 200 til 500 er det usikkert. Det må vi se mer på.

Mer fra Norge

På forsiden nå