Norge

Tror få har vært smittet med korona

Bare 2 av 100 har antistoffer mot viruset, viser undersøkelse. Folkehelse-instituttet tror veldig få har vært smittet med korona-viruset.

2 av 100 personer hadde antistoffer mot korona-viruset. Det viser boldprøver fra 400 personer. Det tyder på at få i Norge har vært smittet, ifølge forskerne. Kroppen danner antistoffer når den har vært smittet med et virus. Disse kan beskytte kroppen hvis den blir smittet igjen.

Blodprøvene ble tatt i forrige uke. Deltakerne er med i den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa). Alle som er testet så langt, bor i Oslo. Det er fylket med flest meldte tilfeller av korona per person.

Resultatene ble kjent torsdag morgen. Under 2 prosent har antistoffer. Det viser foreløpige utregninger.

– Resultatene viser at det er svært få som hittil har hatt infeksjonen, sier Per Magnus. Han er prosjektleder ved Folkehelse-instituttet (FHI).

Det var tilfeldige personer fra MoBa-undersøkelsen som ble invitert med. Det var uavhengig om de har vært smittet. Eller om de har hatt symptomer fra luftveiene.

Folk i Norge viser lite tegn på at de har gått igjennom infeksjon. Det viser prøvene, ifølge forskerne.

– Befolkningen er derfor sårbar for nye utbrudd av covid-19, sier prosjektleder Magnus.

FHI skal fortsette å teste folk gjennom ulike undersøkelser. Det skal skje i ukene som kommer. Det vil gi sikrere resultater om antistoffer.

Mer fra Norge

På forsiden nå