Norge

Politiet vil la folk demonstrere så lenge de følger regler

Fredag var det planlagt en markering foran USAs ambassade i Oslo. Nå er den flyttet til foran Stortinget. Mange skal også delta på nett.

Planen var at folk skulle møtes ved USAs ambassade i Oslo. Nå er planen endret. I stedet skal 50 demonstranter samles foran Stortinget. Det skjer klokken 17 fredag, skriver de på Facebook.

Det skal være taler og slagord foran Stortinget. Det blir mulig for folk å delta på internett.

I tillegg skal de lage en menneskelige kjede i Oslo. 750 personer som har meldt seg på til arrangementet skal lage den. De har fått vite hvor de skal møte opp. Slik skal de unngå at for mange samles på ett sted.

Les også: Dyttet 75-åring i bakken

Oslo-politiet ber de som skal demonstrere om å følge reglene for smittevern. De ber også folk passe på at budskapet ikke blir borte i uro.

– Vi tenker at dette går greit for seg, sier Harald Nilssen til nyhetsbyrået NTB. Han er stabssjef i politiet i Oslo.

Reglene for å hindre smitte sier det bare kan være 50 deltakere på et arrangement. Men politiet sier at de ikke vil gripe inn kun fordi det er mer enn 50 folk på stedet.

– Det er ytringsfrihet. Så lenge demonstrasjonen skjer etter det som er av lover og regler, så får man lov til å ytre sin mening, Politiet kommer ikke til å gripe inn mot mange folk. Da må det være ekstreme situasjoner. Det kan for eksempel være bevisst sprending av smitte eller lignende. Det vil bli sett på som alvorlig ordensforstyrrelse, sier han.

Les mer: Myndighetene sier nei til demonstrasjoner

Det har vært stor engasjement for markeringen. Fredag formiddag hadde 19.000 personer svart at de vil delta på arrangementet. 38.000 har sagt at de er interessert.

– Vi forstår at mange er uenig i vurderingen til myndighetene eller at vi velger kun å ha 50 demonstranter. Men husk at det er flere muligheter til å vise solidaritet for George Floyd. Dette er heller ikke den eneste sjansen til å vise motstand mot politivolden i USA og resten av verden. Det skriver arrangøren på Facebook. De ber folk følge med på nett.

Les mer: Derfor er de rasende i USA

De ber folk som møter opp om å følge reglene for å hindre smitte. De bør holde 1 meters avstand, ta med ansiktsmasker og Antibac. De ber også folk unngå å klemme eller håndhilse.

Likevel sier flere at de vil møte opp ved ambassaden. Det til tross for at demonstrasjonen er flyttet derfra.

Les videre: Ny rapport viser at Floyd døde av kvelning

George Floyd døde da han ble arrestert av politiet. Han var afrikansk-amerikansk. Flere politimenn er siktet for å ha drept ham. Det skjedde i byen Minneapolis i forrige uke. Noe av det siste han sa var at han ikke kunne puste. Dødsårsaken var kvelning.

Det har vært mange demonstrasjoner i hele verden etterpå. Noen har vært fredelige. Andre har blitt preget av opptøyer og politivold.

Les også: Demonstrerer etter siktelse i Floyd-saken

Det skal også være demonstrasjon i Bergen på fredag. I Stavanger er det skal den være på lørdag. I Trondheim er markeringen flyttet til 15. juni.

Siste utgave

På forsiden nå