Verden

Derfor er de rasende i USA

George Floyd er død. Det har sendt rasende amerikanere ut i gatene.

– Jeg får ikke puste, sier en afro-amerikansk mann. Han ligger på bakken i Minneapolis i USA. En politimann presser kneet over mannens nakke. Andre politifolk står rundt. Vanlige folk i området filmer det som skjer.

George Floyd var mistenkt for svindel i en matbutikk. 46-åringen døde etter pågripelsen. Hjertet stoppet. Det skjedde som en følge av trykk mot halsen. Det viser en ny, offisiell obduksjons-rapport. Noe liknende kom fram i en rapport som familien bestilte.

I en annen rapport sto det at Floyd hadde problemer med hjertet fra før. Han kunne også ha vært ruset, ifølge denne.

Politifolkene måtte slutte i jobbene sine. I tillegg er Derek Chauvin siktet for drap. Det var han som satt over Floyd mandag 25. mai.

Dødsfallet har sendt rasende amerikanere ut i gatene. De demonstrerer over hele landet. Minst ni personer er døde til nå, meldte avisa VG onsdag.

President Donald Trump truer med hæren. Politiet har pågrepet flere tusen personer, ifølge tall fra nyhetsbyrået AP.

Hvorfor reagerer amerikanerne så kraftig?

Det er fordi George Floyd er én av mange. I 2014 døde afro-amerikanske Eric Garner. Det skjedde etter at en politimann tok tak rundt halsen hans. Garner var mistenkt for å selge sigaretter ulovlig.

I 2015 skjøt en politimann svarte Walter Scott. Han stakk av fordi bremselyset på bilen ikke virket. Scott døde, og politimannen ble dømt. Tamir Rice rakk bare å bli 12 år gammel. Politiet skjøt og drepte ham i 2014. Rice bar en lekepistol.

– De svartes liv betyr noe, står det på mange plakater. Demonstranter vil ha slutt på denne volden politiet bruker mot svarte personer. De krever rettferdighet for Floyd.

Én av tusen svarte menn og gutter kan forvente å bli drept av politiet i USA. Det skrev avisa Los Angeles Times i fjor. Det er farligere å ha mørk hud enn hvit i sammenstøt med politiet, ifølge analysen de viste til.

Svarte amerikanere føler seg utrygge. Det har også korona-krisen vist. Flere har ikke turt å bruke anbefalte, hjemmelagde masker for beskyttelse. Det er fordi de kan se ut som kriminelle, ifølge kanalen CNN.

Aaron Thomas skrev en kronikk om dette i avisa The Boston Globe i april. Han hadde ting han måtte ordne, som å handle mat.

– Jeg tenkte jeg kunne bruke et gammelt skjerf som maske, skriver han.

Men så måtte han minne seg selv på noe. En svart mann kan ikke gå inn i en butikk med et slikt skjerf. Folk kunne tro at han skulle rane butikken. Det kunne blitt livsfarlig for ham. Han var mer redd for dette enn for viruset.

I delstaten Minnesota skal myndighetene granske politiet i Minneapolis. Det skjer som følge av Floyds dødsfall. De skal sjekke politiets rutiner de siste ti årene, melder nyhetsbyrået NTB.

Har minoriteter blitt diskriminert? Det håper myndighetene å finne ut av.

Siste utgave

På forsiden nå