Norge

Kan unngå ny bølge av smitte

Norge kan oppleve mindre utbrudd av korona-smitte. Men Folkehelse-instituttet tror vi kan unngå en ny, stor, runde med korona-virus.

– Det vi håper framover nå, er at vi kan stoppe mindre utbrudd. Og ikke få en stor, ny smittetopp, sier Frode Forland. Han er fagdirektør ved Folkehelse-instituttet (FHI).

Få er smittet med korona-virus i Norge nå. Helse-myndighetene varslet tidligere at det kunne komme en ny periode med mye smitte. Men FHI tror vi kan unngå dette. I stedet kommer mindre topper med smitte.

Han tror de må jobbe for å stoppe små utbrudd. Det vil likevel ikke berøre alle i samfunnet. Da kan de bruke andre tiltak for å stoppe det som kommer.

FHI har tidligere fryktet at viruset kan komme kraftig tilbake. De sa også at en ny runde med smitte kunne bli enda kraftigere.

Forland sier at de nå vet mye mer om hvordan smitten kan holdes under kontroll. Samtidig er det mulig for mange flere å få testet seg.

– Det er mulig å slå ned smitten. Det viser det vi har gjort, sier han.

Men Forland sier at viruset kan forandre seg. Det kan for eksempel bli mer smittsomt.

Han tror ikke at Norge kan bli helt uten smitte.

– Dette viruset vil vi ikke klare å utrydde. Og særlig nå når vi åpner opp for mer reise. Da er det større fare for at vi får smitte tilbake, sier Forland.

Island har klart å stoppe viruset helt. New Zealand har kun få tilfeller med korona-smittede.

– Vi er ikke Island eller New Zealand, sier Forland.

Onsdag kveld var 8.692personer registrert smittet med korona-virus i Norge. 32 flere har testet positivt det siste døgnet, viser tall fra helse-myndighetene.

I alt 18 personer får behandling på sykehus for covid-19. Det er sykdom som kommer som følge av korona-viruset. 243 personer i Norge er døde som følge av korona.

Mer fra Norge

På forsiden nå