Norge

Har du merket at det er mer mygg i år?

Det har vært mye snø i fjellet og flomstore elver. Det gjør at myggen trives. Trolig er det mer av den enn normalt i år, ifølge biolog.

Sommertid betyr kløende røde stikk på ankler og legger. Slik er det i hvert fall i deler av landet.

Så langt i sommer har folk i Oslo klaget mest over myggstikk og «mystisk mygg-invasjon». Men myggen summer over store deler av Norge. En vinter med mye snø i fjellet har gitt insektet gode levekår. Det sier biolog Sondre Dahle ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

– Mange arter er såkalte snøsmeltings-mygg. De klekkes i dammer etter snøen som smelter – typisk på fjellet, forklarer han.

Dermed vil de som har hytte på fjellet, trolig oppleve mye mygg. Det er der det har vært mye snø. Mye snø gir også mye vann i elvene. Det kan igjen føre til flere mygg.

– Høy vannstand i elvene gir mye mygg langs elve-kantene. Særlig på Østlandet. Det er såkalte oversvømmelses-mygg. Så ut fra mengden snø vil jeg anta at det er mer mygg enn normalt i år, sier Dahle.

Men det er vanskelig å si sikkert at 2020 er et mygg-år, ifølge biologen. Årsaken er at det ikke er overvåkning av myy i Norge. Vi har heller ikke historiske tall å sammenligne med.

– Når vi sier det er mye eller lite mygg ett år, så er det manns minne som gjelder. Det kan vi ikke alltid stole på, sier han.

Myggen pleier å komme mellom tre og fire uker etter en flom. Det er avhengig av temperatur. Den lever ikke så lenge. Kanskje bare et par uker.

– Som oftest så har vi en topp, som er etterfulgt av en ganske rask nedgang. Men så er det noen mygg som har flere generasjoner på ett år. Hvis det blir mye fuktighet, så kan vi få litt ekstra mygg utpå sensommeren, sier biologen.

Folk reagerer ulikt på forskjellige mygg. Årsaken er at artene har litt ulike stoffer i spyttet sitt. Det gir forskjellig reaksjon på stikket. I Oslo finnes en mygg som kalles T-banemygg. Den er kjent for å gi ekstra vonde stikk. Arten er en type fuglemygg. Den stikker vanligvis ikke folk. Men får du først stikk av den, reagerer kroppen kraftigere.

Det samme gjelder en del mygg-arter i utlandet.

Mange skal på ferie i eget land i år. Dermed er mer mygg enn normalt dårlig nytt for mange nordmenn. Men det er gode nyheter for Dahle. Han jobber med å samle inn prøver av mygg. Folk sender inn prøvene til NINA.

I Norge er det registrert 38 arter. Men de har ikke fullstendig oversikt. Biologen og hans kollegaer jobber med å oppdatere lista over arter i Norge. Prosjektet er ferdig i år. Og forskerne har allerede har funnet nye arter.

– Vi håper på tidenes mygg-år. Det er siste år med dette mygg-prosjektet. Så vi håper å få samlet inn masse mygg, sier han. Han vil gjerne ha flere prøver fra personer som vil delta i forsknings-prosjektet.

Siste utgave

På forsiden nå