Norge
Bildet er av fasaden på hotellet Oslo Plaza. Den har store glassvinduer hele veien fra topp til bunn.

Hotellene kan få det vanskelig når ferien er over

Mange nordmenn har overnattet på hotell eller camping-plasser i sommer. Det har vært viktig for de som jobber med reiseliv. Men det kan bli vanskelig for bransjen når ferien er over.

I juli var det nesten like mange gjester som overnattet i Norge som i fjor. Det var bare 3,1 prosent færre enn i juli i 2019. Det skjer etter fire måneder med langt færre gjester enn i fjor.

Statistisk sentralbyrå (SSB) lager en oversikt av overnattinger i Norge. Den viser at det var 6,4 millioner overnattinger i juli. Det er for både hoteller, camping-plasser og hytter til utleie.

Les også: – Norsk reiseliv må bli bedre for funksjons-hemmede

Det var mange færre folk fra andre land som overnattet i Norge. Årsaken er korona-viruset og stengte grenser. Det førte til at det var 79 prosent færre overnattinger for folk fra andre land. Men nordmenn har reist mye i Norge i sommer. Norske turister hadde 39 prosent flere overnattinger i juli enn i juli 2019.

Men det er store forskjeller på ulike steder. På Svalbard var det 51 prosent færre overnattinger på hotell. I Oslo var det 47 prosent færre. Men i Agder var det 25 prosent flere. I Møre og Romsdal var det 19 prosent flere overnattinger på hotell.

Les også: Hoteller har sine egne historier

Selv om noen hoteller har klart seg bra, er det flere som sliter. Det sier Kristin Krohn Devold. Hun er administrerende direktør i NHO Reiseliv. Det er en organisasjon for bedrifter som jobber med reiseliv. Hun tror flere av hotellene vil få en vanskelig høst.

– Nå er det ingen nordmenn på ferie. Europa som nærmest er helt rødt. Da er hoteller og restauranter helt avhengig av at flere bestiller kurs og konferanser til høsten. Men det er få som planlegger store møter og konferanser når det er en grense på 200 personer, sier Krohn Devold.

Mer fra Norge

På forsiden nå