Norge
Oslo  20110520.
ÿystein Magnus Grebstad Saglien (t.h.) og ÿystein Magnus Neumann i Securitas vokter gatene og forretninger  i Oslo sentrum fredag. Antall strafferettslige anmerkninger har gÂtt radikalt ned etter at Oslo-politiet begynte  sjekke vekteres vandel. Fra 2009 til 2010 ble vektere med slike anmerkning p rullebladet nÊr halvert.
Foto: Lise ≈serud / Scanpix

Over 800 vektere streiker

Den første streiken i årets lønns-oppgjør starter i dag. Klokka 12 går 800 vektere ut i streik.

Streiken vil ramme kjøpesentre, resepsjoner og billett-kontroller. Vakthold over hele landet vil rammes, men mest på Østlandet. Det opplyser Parat.

Onsdag morgen ble det brudd i forhandlingene mellom NHO Service og Handel, Parat og Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF). NAF skal ta ut 420 vektere i streik. Parat tar ut 383 vektere. Streiken starter i dag klokka 12.

Lars Petter Larsen er forhandler i Parat. Han sier til NTB at han er overrasket over at det ble brudd i forhandlingene. Han sier at vekternes totale krav i tråd med rammen for front-faget.

– Vi krevde økning av natt- og helge-tillegg. Det fikk vi ikke. Derfor er vi i streik. Jeg trodde ikke at arbeidsgiver ville sende oss ut i en streik fordi de alene ville diktere hvordan oppgjøret skal fordeles. Vi er to likeverdige parter, sier han.

Tillegg for å jobbe natt for vektere er i dag 26 kroner, mens tillegget for helg er 46 kroner.

– Dette har stått stille i ti år, sier Larsen.

Partene meklet onsdag morgen på overtid. Det ble brudd like etter klokka 6.30. Streiken er den første i årets lønns-oppgjør.

Oppgjøret gikk til mekling etter at NAF og Parat brøt forhandlingene med NHO 27. august.

Forbundsleder i NAF, Anita Johansen, sier at de er skuffet over å ikke ha kommet til enighet.

– Vi er selvfølgelig fryktelig skuffet over at vi ikke kom til enighet selv innenfor front-fagets rammer. Ikke minst hadde vi et krav som gikk på lærlingene. At vi ikke klarte å oppnå enighet om gode arbeidsforhold for lærlingene, syns jeg er svært beklagelig, sier hun til NTB.

NHO Service og Handel trekker på sin side fram at vekter-bransjen er blant de hardest rammet av korona-situasjonen. Rundt 1.000 vektere er permitterte.

– Flere vakt-selskap er nå i gang med oppsigelser. Dette er rammen omkring dette oppgjøret. Det er for oss vanskelig å forstå at forbundene ikke ser alvoret i den situasjonen bedriftene står i. Det sier Anne-Cecilie Kaltenborn. Hun er administrerende direktør i NHO Service og Handel.

– Å gå til streik når 1.000 kollegaer er permittert og mange mister jobben, er umusikalsk. Ingen av oss vet hvordan situasjonen i samfunnet og i vekter-bransjen er neste år. Den usikkerheten synes ikke arbeidstaker-siden å ville ta innover seg, sier hun.

– Gambler

Både Larsen og Johansen sier at vekterne er for lavt lønnet. De mener vekterne ikke hadde noen annen mulighet enn å gå til streik.

– Når de ikke klarte komme til enighet innenfor rammene for frontfaget, så ga de oss ikke noe valg. Det sier Johansen. Larsen minner om at vekterne ikke har noen lokal forhandling-srett.

To store aktører har 98 prosent av markedet. Det er Securitas og Avarn Security.

Mer fra Norge

På forsiden nå