Omtrent 111.000 barn i Norge vokser opp i familier som tjener lite over tid. Nå har regjeringen laget en plan for å gjøre livet bedre for disse. Planen har to mål. Ett på lang og ett på kort sikt, ifølge barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad. Målet på lang sikt er å hindre at fattigdom går i arv, sier han.
– At selv om en vokser opp i en familie med vedvarende lav inntekt. Så skal en klare å fullføre videregående og komme seg i jobb, sier Ropstad til nyhetsbyrået NTB.
– Målet på kort sikt er å skape en bedre hverdag for disse barna i dag, sier han.
Mer barnetrygd. Og ordninger som gratis fritids-kort. Det er ting som skal gjøre hverdagen for barna bedre, sier Ropstad.
– Det handler om ordninger som gjør at du kan delta på en fritids-aktivitet. At du kan reise på ferie. Eller for første gang kanskje feire et bursdags-selskap, sier han.
Regjeringens plan har 65 punkter. De handler om ting som bo-situasjon, integrering, å få folk til å delta mer i samfunnet, tidlig hjelp i barnehagen og arbeidsliv for ungdom og foreldre.
Noen av tiltakene er kjent fra før. Mens andre er nye.
Integrering og utdanning er spesielt viktig del av planen, sier Ropstad. Fordi mye av den økte fattigdommen blant barn, er knyttet til innvandring. Det gjelder de siste årene.
Over halvparten av barna som lever i fattige familier, har bakgrunn som innvandrere.
– At du får fullført videregående skole og får deg en jobb. Det er noe av det aller viktigste for å komme ut av fattigdom, sier han.
Det er også viktig å få foreldrene ut i jobb. Pandemien med korona-viruset har gjort foreldre med lav inntekt og lite utdanning ekstra sårbare. De er mer utsatt for å miste jobben eller bli permittert, sier Ropstad. Det har gitt disse familiene enda større utfordringer.
– Derfor har vi satt av 825 millioner kroner, sier Ropstad.
Pengene skal brukes til å hjelpe folk på arbeids-markedet.
– Det er et av de viktigste tiltakene for å få foreldrene ut i jobb. Og dermed ut av fattigdom, sier Ropstad.