Norge
Oslo 20200922. 
Områdedirektør i Folkehelseinstituttet Geir Bukholm under presseseminaret om vaksinearbeid knyttet til utvikling av covid-19-vaksine.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Første runde med vaksinering kan gjøres på tre uker

Det kan gå få uker fra de første dosene med en godkjent koronavaksine kommer til Norge, til prioriterte grupper har fått vaksinen i sin kommune, skriver VG.

Folkehelseinstituttet (FHI) har fått i oppdrag å være klare til å vaksinere allerede fra 1. desember. Men det er fortsatt usikkert når den første vaksinen kan bli godkjent i EU og Norge.

– Det vil ta få dager fra vi har vaksinen på lager til den er ute i kommunene. Det sier Geir Bukholm til VG. Han er områdedirektør i FHI.

Det er kommunene som skal gjære vaksineringen. Han sier at de ikke regner med å få nok doser vaksiner i første runde til hele befolkningen. Den vil bli brukt på prioriterte grupper. Første vaksine-runde kan gå raskt, sier han.

– Jeg tror vi klarer å få til et system som kan gjennomføre den typen vaksinering i løpet av to til tre uker, sier Bukholm.

Det er ennå ikke bestemt hvem som skal bli prioritert i den første runden. Det er ofte helse-arbeidere og personer i risikogruppen som trekkes fram. Men hva det landes på, vil kunne være avhengig av den faktiske vaksinen.

Mer fra Norge

På forsiden nå