Norge

Høie advarer mot Belgia-tilstander

Jula kan bli preget av sykdom, dødsfall og overfylte sykehus. Det skjer dersom vi ikke stanser spredningen av korona-viruset nå. Det sier helse-minister Bent Høie.

I løpet av helgen har tre personer dødd etter å ha blitt smittet med korona. Viruset sprer seg i hele landet. Det har også vært flere lokale utbrudd.

Bent Høie var alvorlig på dagens presse-konferanse. Han viste fram et eksempel på hvordan det kan gå, dersom vi mister kontrollen.

– Nå er vi der Belgia var for syv uker siden. Det var da smitten for alvor begynte å spre seg i landet.

Han holder opp en plakat med en graf. Den viser en pil som plutselig skyter i været.

– I oktober eksploderte det i Belgia. Nå dør 160 mennesker hver eneste dag. Sykehusene sliter. Leger og sykepleiere blir bedt om å gå på jobb selv om de er smittet. Alt dette har skjedd på syv uker, sier Høie.

Les også: Smitten øker igjen

Dersom vi ikke stopper smitten i Norge nå, kan vi ha en lignende situasjon om sju uker. Dette er en fortelling om hvor ille det kan gå, advarer han.

– Vi er nødt til å ta kontroll over smitten før den skyter fart for alvor. Den muligheten har vi kanskje ikke om en uke. Den muligheten har vi nå. Hvis vi ikke griper den, kan julen bli preget av sykdom, dødsfall og overfylte sykehus. Det sier helseministeren.

Helse-direktør Bjørn Guldvog var også på presse-konferansen. Han sier det nå er mange innvandere som blir smittet av korona-viruset.

Ukes-rapporten til FHI viser at 34 prosent av de som er smittet, ble født i utlandet.

– Ingen har personlig skyld at viruset sprer seg. Men alle har et ansvar for å bidra til økt smittevern ved å følge råd og regler, sier helse-direktøren.

Myndighetene jobber nå med å nå ut til innvandrere. De viser til videoer med informasjon på flere språk på Facebook.

Det kan handle om begrensa kunnskaper i norsk, sier Guldvog. Derfor er det viktig at sykehusene og kommunene legger til rette med god informasjon, mener han.

Mandag er 97 pasienter med korona innlagt på norske sykehus. 15 av dem får behandling med respirator. Det er det høyeste tallet siden april.

Les også: Varsler vaksine mot korona som virker

Siste utgave

På forsiden nå