Norge
Bildet viser en familie som spiser julemiddag.

Slik feirer du jul smittefritt

Lurer du på hvordan du skal holde korona-smitten unna juleselskapet? Helseministeren, statsministeren og helsedirektøren deler sine triks.

– Nei, du trenger ikke å bruke munnbind i juleselskapet, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Sammen med statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie forteller han hva som er smart å gjøre. Hensikten er å unngå å bli smittet med korona under julefeiringen.

– Du kan ikke dekke bordet slik du pleier å gjøre. I år må du kanskje lage bordet litt lenger. Det sa statsminister Erna Solberg onsdag i forrige uke. Da kom regjeringen med sine råd for hvordan jula blir.

Rådene for jula kan være forskjellige fra sted til sted. Det avhenger av hvor du bor. Men hoved-regelen er at folk får lov til å ha inntil ti gjester to ganger i løpet av julen. Resten av høytiden gjelder rådet om maks fem personer.

Så gjelder fortsatt rådene om å holde avstand. Minst 1 meter, har myndighetene sagt. 2 meters avstand for folk som er spesielt utsatt og er i risikogruppa.

Du må også passe på og vaske hendene. Rådene om avstand og håndvask gjelder under hele juleselskapet.

– Det er avstand som er det viktigste, sier helsedirektør Guldvog.

Nyhetsbyrået NTB har spurt om de har noen ekstra råd for å holde selskapet fritt for korona-smitte.

Dette sier Bjørn Guldvog, helsedirektør:

*Hver familie, eller gruppe som bor sammen, regnes som én kohort når de er på besøk. De kan sitte nærmere hverandre. Resten må ha minst én meters avstand.

– Det er viktig å tenke gjennom hvordan folk blir plassert. Hvor skal de sitte? Det gjelder for eksempel i stuen med sofaer og stoler. Ha gjerne noen faste områder hvis det er flere grupper. Dekk bordet sånn at det blir avstand mellom de ulike gruppene, sier Guldvog.

Han anbefaler også å ha litt håndsprit på bordet.

– Da kan du sprite deg når du har tatt i et bestikk som alle bruker. Det kan være for eksempel salat-bestikk eller kake-bestikket, sier han.

Er det flere enn én person som serverer? Da bør alle bruke håndsprit hver gang har tatt i slikt bestikk.

– Bør folk ha munnbind når de beveger seg rundt i rommet?

– Nei, det synes jeg ikke er nødvendig hjemme. Hvis det ikke er sånn at det er spesielt høy risiko. Men generelt så vil jeg ikke si at det skulle være behov for det, sier han.

Dette sier Erna Solberg, statsminister:

*Regelen med ti gjester gjelder i tillegg til de som bor i boligen. Med en familie på fire, kan de være 14 til sammen. Men da må det være plass til så mange. Det må være mulig å holde én meter mellom gruppene.

– Det viktigste er faktisk at folk selv tenker over hvor folk kan bli smittet. Og på steder for mulig smitte. For viruset kan ligge på flater. Baderommet er blant annet et av de stedene som kan være en smittekilde, sier Solberg til NTB.

Ellers mener hun det er viktig å legge til rette for god hånd-hygiene.

– Det er sånt som våtservietter. Og muligheten til å vaske hender. Håndsprit må være til stede, sier hun.

Selv måtte statsministeren avlyse sitt årlige gløgg-selskap. Hun pleier å invitere 40 til 50 venner og kjente. Tradisjonen er 30 år gammel. Hun sier at folk kanskje ikke bør velge først de vanlige treffene med alle sine gamle kamerater i romjulen.

– Det viktigste for meg er å møte de som er absolutt nærmest. Så får jeg heller ringe til de andre vennene og venninnene mine. Jeg kan spørre om vi skal gå på tur i romjulen, sier Solberg.

Selv skal hun skal feire julaften med søstrene. Det blir på besøk hjemme i Bergen.

Dette sier Bent Høie, helseminister:

Helseministeren sier at rådet om færrest mulig kontakter fortsatt gjelder. Folk bør prøve å møte færre folk både før og etter juleselskapet.

Også Høie sier at badet er et sted det er mulig å bli smittet.

– Hver familiegruppe som er i selskapet, kan ha hvert sitt håndkle på badet. Det er lurt. Eller at folk bruker engangspapir, eller andre måter å tørke hendene på. Sånn at ikke alle gjestene tørker seg på det samme håndkleet etter at de har vasket hendene, sier han.

I tillegg oppfordrer han folk til å tenke på hvilke ting de tar på i løpet av selskapet.

– Men avstand er fortsatt det viktigste tipset, sier han.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå