Norge

Får ja til å prøve Baneheia-saken i retten på ny

Viggo Kristiansen ble dømt for drap på to unge jenter i 2002. Nå kan han få saken behandlet på nytt.

Viggo Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring i fengsel i 2002. Han ble dømt for å ha hovedansvaret for at Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen ble voldtatt og drept. De ble åtte og ti år gamle. Det skjedde i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. Jentene ble funnet etter to dager.

Kristiansen ble pågrepet av politiet 13. september det samme året. Han har hele tiden nektet for å ha vært med på det han er dømt for. Etter sju forsøk får han en ny sjanse til å vise at det var feil å dømme ham.

Gjenopptakelses-kommisjonen stemte over saken torsdag. Tre av fem medlemmer stemte for at saken skal bli åpnet på ny. Det sier Håkon Brækhus til avisa VG. Han er bistands-advokat for foreldrene til de to drepte jentene. Foreldrene til jentene har sendt ut en pressemelding. De sier de har merket seg avgjørelsen.

– Vi har tillit til at rettssystemet behandler alle saker om straff på en god og rettferdig måte. Vi har ingen kommentarer utover det, skriver de.

Kristiansen og familien er lettet over at han får behandlet straffesaken sin på nytt.

– Han sier at han ser fram til en ny rettssak. Han vil bevise at han ikke var med på drapene på barna. Det sier han på telefon fra Ila fengsel, sier Arvid Sjødin. Han er advokaten til Kristiansen.

– Dette viser at Kristiansen burde fått åpnet saken igjen allerede for ti år siden. Det skulle skjedd hvis kommisjonen hadde gjort plikten sin om å undersøke det klagen handler om, sier Sjødin.

Kristiansen ble dømt basert på det som var av bevis samlet sett. Det skjedd i både tingretten og lagmannsretten. Kameraten Jan Helge Andersen forklarte at Kristiansen hadde vært med på det som skjedde.

Det ble også funnet et delvis spor med DNA på de to jentene. Domstolene mente den gang at det måtte være fra Kristiansen. Dette sporet er analysert på nytt senere. Det ble vurdert å være for dårlig til å bli brukt som bevis i en rettssak. Det skal ha vært avgjørende for at saken blir åpnet igjen, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Det var også noen som brukte mobiltelefonen til Kristiansen på den tiden drapene skjedde. Hvis det var Kristiansen som brukte telefonen, kan han ikke ha vært ved åstedet, mener advokaten hans.

Jan Helge Andersen sier at det er flaks for Kristiansen om han blir frikjent. Andersen er overrasket over at saken skal bli åpnet igjen.

– Jeg er overrasket. Det er ikke noe nytt som kommer fram, sier han til kanalen TV 2. Andersen slapp fri fra sin straff på 19 år for fem år siden.

Bjørn Olav Jahr har skrevet boka «Drapene i Baneheia». Han tror ikke det blir noen ny rettssak, selv om saken er åpnet på ny. Han tror påtale-myndighetene ikke tør å starte saken igjen. Myndighetene kan be om at Kristiansen blir dømt på nytt, eller at han blir frikjent uten at det trenger å være en større rettssak.

– Det er ikke lett å si hva som skjer, men jeg tror ikke det blir en ny sak. Jeg tror ikke de vil risikere en ydmykelse, sier Jahr til avisa Fædrelandsvennen.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå