Norge

Undersøkelse: Studentene sliter mer enn noen gang

Mange flere studenter sliter psykisk og er ensomme. Det viser en ny undersøkelse.

Aldri før har så mange studenter sagt at de er ensomme eller sliter psykisk. Det viser Studentenes undersøkelse på helse og trivsel (SHoT).

Undersøkelsen viser at 45 prosent av studentene i Norge sier at de sliter psykisk. 54 prosent føler seg ensomme. Det er mange flere enn tidligere.

Færre sier at de har god fysisk helse. I 2018 sa 79 prosent at deres fysiske helse var god. I år sier bare 68 prosent det samme.

Undersøkelsen er tatt for å se hvordan korona-pandemien påvirker studentenes hverdag og trivsel. Mer enn 62.000 studenter har svart.

– Stengte campus, mindre bevegelighet og stengte treningssentre kan ha påvirket studentenes helse. Både den psykiske og den fysiske, sier Kari-Jussie Lønning i en pressemelding. Hun er leder i SHoT 2021.

De ti siste årene har det vært en økning i psykiske plager blant studentene. Likevel er økningen større enn tidligere. Det må tas på største alvor, sier Lønning.

Studentene sier at det verste er at de ikke kan møte de andre studentene. Og at forelesningene er mindre engasjerende. 70 prosent mener at den digitale undervisningen er dårligere eller mye dårligere enn normal undervisning.

I undersøkelsen sier 19 prosent at de har søkt hjelp for psykiske plager det siste året. 12 prosent av studentene sier de lider av depresjon. 11 prosent sier de lider av angst.

20 prosent sier at de har skadet seg selv med vilje i en eller annen form. 15 prosent sier de har hatt tanker om å ta sitt eget liv. 4 prosent sier at de har forsøkt å ta sitt eget liv.

Siste utgave

På forsiden nå