Norge
Bildet viser Trollstigen Senter i Rauma kommune i Møre og Romsdal.

Ingen strøm av utenlandske turister

Folk fra flere land i Europa kan nå reise inn i Norge uten karantene. Likevel blir det stort sett norske turister som reiser i Norge i sommer.

Nå kan folk fra flere land i Europa reise til Norge uten karantene. Men de utenlandske turistene ser ikke ut til å strømme til Norge av den grunn.

Beskjeden om at de kunne komme til Norge kom rett og slett for sent for de europeiske turistene. Det sier Astrid Bergmål. Hun er leder i Virke Reiseliv.

– Folk har lagt andre planer. Det kom en avklaring i andre europeiske land mye tidligere, sier Bergmål til nyhetsbyrået NTB.

Fra 24. juni kunne fullvaksinerte fra Den europeiske union (EU) og Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet komme til Norge uten karantene. Fra 5. juli blir grensa for hva som regnes som et grønt land, endret.

I fjor var det flest nordmenn som bestilte overnatting i Norge om sommeren. Det samme skjer i år. Stadig flere overnatting-steder melder om at de er fullbooket, ifølge Bergmål.

Men det skaper trøbbel for reiselivet. Sesongen blir nemlig kortere. Årsaken er at «alle» reiser i fellesferien.

– En normal sesong varer fra mai til september. Mens i år som i fjor blir det hovedsakelig fra slutten av juni til begynnelsen av august. Det er viktig for reise-aktørene å få en lengre sesong, sier Bergmål.

Også organisasjonen NHO Reiseliv får tilbakemeldinger om fulle overnattings-steder. I fjor sommer fikk mange bedrifter rekordmange bestillinger. Likevel er det flere som melder om enda bedre tall i år.

NHO Reiseliv har gjort en undersøkelse blant de ulike Visit-selskapene i landet. Stort sett er det nordmenn som reiser i Norge i sommer. Men flere ser at det kommer flere utenlandske turister. Det gjelder særlig fra Tyskland mot høsten.

I Vesterålen i Nordland er campingplassene stort sett fullbooket for sommeren. Flere overnattings-steder merker at mange bestiller. Det gjelder blant annet rorbuer.

I juli og august kommer det tyske turister. Og flere steder i fylket har selskaper fra Tyskland og USA tatt kontakt med turistinformasjonen. De tar kontakt om reiser på sensommeren og høsten.

Visit Sognefjorden melder om nesten fulle overnattings-steder i de mest kjente områdene. Mens andre har ledig i juli. Til vanlig er det mange amerikanere som tar turen til fjord, fjell og breer i området.

I Bergen har hotellene solgt 60 prosent flere hotellrom i juni 2021. Det er sammenlignet med samme måned året før. Mens Visit Oslo forventer en vanskelig og uforutsigbar sommer. Nordmenn har begynt å bestille mer overnatting i hovedstaden. Mens de fleste utenlandske turistene kommer i august og september.

På Nordvestlandet er det mange bestillinger fram mot august. Det gjelder særlig ved steder som Romsdalseggen og Rampestreken.

I Ålesund og på Sunnmøre er det blandet. På spesielle hoteller som Juvet i Valldal, Hotel 1904 i Ålesund og Hotel Union Øye i Norangsfjorden er det stort sett fullt i juli. Andre hoteller har ledig. Det gjelder for eksempel typiske konferanse-hoteller.

Nå åpner flere land for turister. Men ingenting tyder på at vi slutter å feriere i Norge.

– Ofte blir dette satt opp mot hverandre, Norge eller utlandet. Men det vi ser, er at nordmenn sier ja takk, begge deler, sier Bergmål.
Mer fra Norge

På forsiden nå