Norge
Pfizer vil søke godkjenning for å tilby en tredje vaksinedose. Selskapet mener dosen, gitt innen tolv måneder etter dose to, vil øke beskyttelsen dramatisk etter at effektiviteten av de to første dosene gradvis avtar. Foto: Pfizer via AP / NTB

Over 3 millioner nordmenn har fått første vaksinedose

Fredag er tallet på vaksinerte nordmenn mer enn tre millioner. Mer enn 1,5 millioner er fullvaksinert. Likevel klarer ikke regjeringen holde alt de lover.

Hver dag øker antallet vaksinerte nordmenn. Og nesten alle takker sier ja til å ta den.

Fredag har 56,1 prosent av befolkningen fått første dose av korona-vaksinen. Det betyr at mer enn tre millioner nordmenn har fått det første stikket i armen. 29,5 prosent er fullvaksinert.

27. desember 2020 ble den første dosen med korona-vaksine satt i Norge. Siden da er det satt 4.617.380 doser i norske armer.

Noen har opplevd farlige bivirkninger etter å ha tatt vaksinen. Derfor er vaksinen fra AstraZeneca stoppet i Norge. Vaksinen fra Johnson & Johnson gis bare til folk som vil ha den, og som har fått lov av legen.

Det er vanlig å oppleve bivirkninger av vaksinen fra Moderna og Pfizer også. Men disse er sjelden farlige. Noen har opplevd at brystene har blitt større.

I sommer får Norge færre vaksine-doser enn vi trodde. Det betyr at noen må vente lenger med å få vaksinen. Blant annet lærerne.

– Alle vil derfor ikke være beskyttet før skolestart. Særlig vil det gjelde de yngre ansatte, sier Bent Høie. Han er helseminister.

Personer som regnes som beskyttet mot korona-viruset, er fullvaksinerte. Det er også de som har fått første dose for mer enn tre uker siden. Eller personer som har vært smittet med korona i løpet av de seks siste månedene.

I juni ga regjeringen kommunene mulighet til å vaksinere lærere og ansatte i barnehage før andre. Det var for å sikre at de skulle være beskyttet til skolen starter igjen i slutten av august. Nå er det usikkert om det er mulig å få til. Det er noen skuffet over.

– Det er veldig skuffende. Og det avslører at det regjeringen lovet var et luftslott, sier Torstein Tvedt Solberg til kanalen NRK. Han er utdannings-politisk talsmann for Arbeiderpartiet.

Mer fra Norge

På forsiden nå