Norge
Bildet er av utenriksminister Ine Eriksen Søreide som tar imot lederen for den hviterussiske demokratibevegelsen Svetlana Tikhanovskaja. De er på gaten utenfor Regjeringens representasjonsanlegg i Oslo torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Søreide sier hun blir urolig av det Lukasjenko gjør

For et år siden prøvde Svetlana Tikhanovskaja å bli president i Hviterussland. Nå leder hun opposisjonen fra Litauen. Torsdag var hun på besøk i Oslo.

Norge — – Jeg vil takke for at Norge mener det de gjør, om det som skjer i Hviterussland, sa Tikhanovskaja torsdag. Hun møtte pressen sammen med Ine Eriksen Søreide. Hun er utenriksminister i Norge.

De to hadde et møte i Oslo. Tema for møtet var det som har skjedd i Hviterussland, og at det har blitt verre de siste månedene. I mai ble en journalist pågrepet etter at et fly ble tvunget til å lande i Minsk. I starten av august ble en aktivist funnet hengt i en park i Kiev. Saken blir etterforsket som et drap. Kort tid etter søkte Kristina Timanovskaja asyl i Polen etter det hun kaller et forsøk på å kidnappe henne.

Aleksandr Lukasjenko er president i Hviterussland. Søreide sier at det han gjør, er farlig. Det være skadelig for sikkerheten i Europa.

– Han kan bidra til at en hel region kan bli ustabil. Det kan skje når en diktator oppfører seg slik som Lukasjenko gjør nå, sier hun.

Søreide sier at han har en mer uforutsigbar adferd enn før. Hun sier også at han til tider gjør ting som er irrasjonelle.

Tikhanovskaja ble spurt om det er noen effekt av straffene mot Lukasjenko og landet. De har det blitt flere av den siste tiden. Hun sier at det kan bli gjort mer.

– Men vi vil takke for den støtten vi har fått fra land som har valgt å innføre straffene. De tvinger regjeringen i landet til å tenke seg om. De må velge om de vil være på et lag som taper, eller om de vil støtte et fritt Hviterussland, sa Tikhanovskaja.

Hun har vært ekstra opptatt av at firmaet Yara kjøper kalium fra et selskap i Hviterussland. Hun har bedt Yara om å forlate landet, i alle fall for en stund. Hun skal møte sjefen i konsernet fredag. Det er Svein Tore Holsether.

– Styret i Yara bestemmer dette. Men myndighetene i Norge har en veldig klar holdning. Norske selskaper skal følge og fremme menneskerettighetene i land der de er jobber, sier Søreide. Hun sier hun er sikker på at Yara vil vurdere saken nøye.

Søreide mener at det er vanskelig å si klart ja eller nei til om straff virker.

– Det har en effekt. Det gjør det vanskeligere å gi eliten fordeler, noe som kan åpne et skille. som så kan føre til samtaler med opposisjonen, sa hun.

Samtidig er Søreide bekymret for måten landet har utviklet seg. Både med mer vold og flere politiske fanger.

– Vi har tre krav til regimet i Hviterussland. Det må de gjøre. De må få slutt på volden i landet. Politiske fanger må bli sluppet fri. Og president Lukasjenko må snakke med opposisjonen, sa Søreide til avisa VG før møtet med pressen.

Tikhanovskaja lever i eksil i Litauen. Hun har beskyldt Lukasjenko for å ha jukset i valget i fjor.

Etter valget ble det store protester i gatene. Myndighetene svarte med å sende flere tusen politifolk og soldater ut i gatene, hvor de brukte vold mot folk. Over 35.000 ble arrestert.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå