Norge

Astrid og de unge er optimister før sonderingene

Ungdomspartiene har full tillit til partiene sine før sonderinger om ny regjering.

Torsdag starter sonderingene om ny regjering. Hvilke partier skal være i regjeringen de fire neste årene?

Lederne i Arbeiderpartiet (Ap), Senterpartiet (Sp) og Sosialistisk Venstreparti (SV) er samlet på Hurdalsjøen Hotell. Der skal de sammen finne ut av hvem som kan samarbeide.

– Det blir veldig spennende. Det er bra de snakker sammen, sier Synnøve Kronen Snyen. Hun er leder i Sosialistisk Ungdom (SU).

Det er mye usikkerhet om SV vil være med i regjeringen. Men uten partiet vil ikke regjeringen ha flertall i Stortinget.

Sp har hele tiden vært tydelig på at de vil ha en regjering med Ap og Sp. Det er uenighet i partiet om de kan samarbeide med SV. Noen mener det er for stor ulikhet i hva de mener om enkelte saker.

Det samme gjelder i SV. Snyen sier det er politikken som avgjør om de vil samarbeide med Sp.

– Vårt mål er en ny rødgrønn regjering. Og da må SV være med, så vi ønsker å være i regjering. Men det må være en regjering med en politikk som får ned forskjellene i samfunnet og som har en konkret klimapolitikk. Hvis ikke er vi heller i opposisjon, sier hun.

Det er flere saker som splitter partiene. Spesielt klima. SV vil blant annet stoppe oljeletingen. Ap og Sp vil utvikle oljenæringen, ikke stoppe den. SV vil også kutte mye mer av utslippet vårt enn både Ap og Sp.

– Jeg håper Ap og Sp tar på alvor at de som har stemt rødgrønt i år, ønsker en ny kurs for Norge, og at de vil være med på en mer miljøvennlig politikk, sier Snyen.

Også Senterpartiets ungdomsparti, Senterungdommen (SUL), mener de politiske sakene avgjør.

– Vi støtter Sp og ønsker en regjering basert på Ap og Sp. Det viktigste er at Erna Solberg er ferdig og at vi får en ny regjering, sier Torleik Svelle. Han er leder i SUL.

Han har full tillit til at partiledelsen gjør de riktige valgene i sonderingene. Og til at deres viktigste sak blir ivaretatt i en regjering.

– Det viktigste for oss er å få mindre sentralisering. Ungdom kjenner på at lokalsamfunnet de bor i har mistet nærhet til skole, arbeid og politi. Det må vi gjøre noe med, sier han.

Han vil i likhet med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ikke svare tydelig på om de kan være i regjering med SV.

Dermed blir de neste dagenes sonderinger svært viktige.

Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet vil gjerne ha med begge de to partiene. Det samme vil også ungdomspartiet AUF.

– Vi ønsker en rødgrønn regjering. Våre viktigste krav til ny regjering handler om klima og at ungdommen skal ha de samme mulighetene som foreldrene våre, sier lederen i AUF. Hun heter Astrid Willa Eide Hoem.

Hun har også troen på at lederen av moderpartiet vil gjøre en god jobb.

– Jeg opplever Jonas Gahr Støre som lyttende og tydelig. Han er flink til å se flere sider av samme sak og å finne gode løsninger. Det tror jeg Norge trenger i en statsminister de neste årene, sier hun.

---

Sonderinger om ny regjering

  • Torsdag møtes Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti på Hurdalsjøen Hotell.
  • Der skal de snakke om hvem som kan samarbeide i ny regjering.
  • Etter sonderingene, kan de starte forhandlinger om den nye regjeringen.
  • Etter forhandlingene blir det klart hvilke partier som skal være i regjering sammen.

---



Siste utgave

På forsiden nå