Valg2021

Dette skjer før Støre blir statsminister

Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet ble største parti etter valget. Dette er hva han må gjøre for å få makten.

Før valgkvelden var slutt var det klart. Regjeringen har for lite støtte til å kunne fortsette etter valget. Partiene Kristelig Folkeparti (KrF), Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet fikk færre enn 84 stemmer.

Kjell Ingolf Ropstad var den første i regjeringen som sa at den vil slutte etter valget. Han er leder for KrF og barne- og familieminister.

Regjeringen har mistet støtten i Stortinget. Vi vil gå av straks en ny er på plass, sa han.

Statsminister Erna Solberg fra Høyre har ikke sagt at hun vil slutte ennå. Men hun sier at hun har fulgt tradisjonen. Hun har sagt fra til kong Harald om at Stortinget har fått et nytt flertall etter valget.

En gang etter valget skal hun søke om å slutte som statsminister. Da vil hun lede det som blir kalt et forretnings-ministerium fram til den nye regjeringen er klar for å ta over. Det skal sikre at alt i landet fungerer som før fram til en ny regjering får makta.

I den perioden vil også Solberg ha mindre makt. Derfor vil hun vil vente med å søke. Hun sier årsaken er at de trenger makt nok til å jobbe med kriser.

– Det betyr at vi vil fortsette å håndtere korona-pandemien fram til en ny regjering er på plass, sier Solberg.

Hun skal lage et statsbudsjett til midten av oktober. Hvis en ny regjering er klar til da, vil hun søke kongen om å slutte som statsminister.

Det er nemlig kongen som skal be en politiker om å lage en ny regjering. Han skal få et råd fra Solberg om hvem som kan klare å ta over. Hun vil trolig foreslå Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet (Ap).

Støre ønsker å styre Norge sammen med Senterpartiet (Sp) og Sosialistisk Venstreparti (SV). Men før han kan lage sin regjering, skal han snakke med både Sp og SV. Sp har sagt at de bare vil i regjering med Ap. SV har sagt at de vil i regjering med begge de to andre.

Støre har sagt at han også vil snakke med de to andre partiene som ville ha ny regjering. Det er Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Rødt. For Støre er det viktig å vise at han har respekt for folk som har stemt på de to partiene også. Både Rødt og MDG har stilt store krav til Ap for å støtte regjeringen. Det gjelder enten de er med i den eller bare støtter den. Rødt havnet over sperregrensa, mens MDG endte like under.

Støre sa dagen etter valget at det er viktig for ham å få en avtale som kan holde i lang tid. Det er viktigere enn å få en avtale raskt. Nå prøver de å finne ut hva de kan få til, sier Terje Knutsen til nettsiden Faktisk.no. Knutsen forsker på politikk ved Universitet i Bergen.

Trygve Slagsvold Vedum er leder for Sp. Han var på besøk hos Støre onsdag.

– Vi har hatt en hyggelig samtale og delt litt mat. Det var konstruktivt, sa Vedum etter møtet.

Han vil ikke svare på om han har endret syn på hvem han vil sitte i regjering med.

– Nå har vi snakket hyggelig sammen. Vi bruker tiden nå til å løfte fram ulike problemstillinger. Det er det vi har brukt kvelden til, sa Vedum.

Torsdag var SV-leder Audun Lysbakken på besøk hos Støre.

– Det var en fin prat. Vi har god tid. Nå har vi hatt to og en halv time i går med Sp og to og en halv i dag med SV. Det var godt brukt tid, sier Støre.

Om de tre partiene blir enige om at de vil lage en regjering, kan de ifølge Støre starte å forhandle neste uke. Da skal de bli enige om hvilke saker de vil jobbe mest med, og hva de skal gjøre først. Det kan by på utfordringer.

– En av de store utfordringene for den nye regjeringen vil være klima. Der har Sp og SV ganske ulike utgangspunkt. Det vil nok bli noen tøffe forhandlinger, tror Knutsen.

De skal også bli enige om hvilke departementer regjeringen skal ha. De må også finne ut hvor mange statsråder hvert parti skal ha, og hva de skal styre.

Det kan ta flere uker å bli enige om en felles, politisk plattform. Hvis det er i orden, kan de ta over makta en gang i midten av oktober. 12. oktober skal Solberg si hva de vil ha i sitt statsbudsjett. Etter det vil hun søke om å slutte, hvis Støre er klar.

---

Jobben med å lage ny regjering

  • Jonas Gahr Støre i Ap har hatt møter med lederne i Sp og SV.
  • Møtene har handlet om hva de tenker om å lage regjering sammen.
  • Støre har en plan om å ha flere møter i neste uke.
  • Han håper de kan handle om hva partiene vil jobbe med i regjering.
  • Erna Solberg i Høyre vil styre Norge til Støre er klar med en ny regjering.
  • Solberg skal si hva hun vil ha i statsbudsjettet 12. oktober.
  • Etter det vil hun søke kongen om å slutte i jobben.
  • Så vil kongen be Støre lage en regjering.

---Siste utgave

På forsiden nå