Norge
Partilederne Audun Lysbakken (SV), Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) møttes torsdag på Hurdalsjøen hotell for sonderinger om regjeringsforhandlinger. Foto: Torstein Bøe / NTB

– Vi må eie prosjektet sammen

Jonas Gahr Støre sier de har fått et klart mandat om å regjeringsskifte før sonderingene om regjeringssamarbeid starter.

Sonderingene om den nye regjeringen har startet.

Arbeiderpartiet (Ap), Senterpartiet (Sp) og Sosialistisk Venstreparti (SV) er på Hurdalsjøen Hotell. Der skal de finne ut av hvem som kan samarbeide i regjering.

Målet er å få et raskt svar på om det er grunnlag for å gå videre til formelle regjerings-forhandlinger mellom alle de tre partiene.

– Så skal vi ikke bruke for lang tid på det. Det er vi enige om. Vi har ikke satt en absolutt tidsfrist, men vi har tenkt å være effektive og gå rett på sak, sa Jonas Gahr Støre like før sonderingene startet.

Støre får snart jobben som statsminister. Han skal gi velgerne det de vil ha: En ny regjering. Spørsmålet er hvilke partier som skal være med i den.

– Det er sakene som avgjør. Hvert parti må kjenne seg igjen. Også må vi eie det prosjektet sammen, sa Støre.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sa at de skal bruke tiden godt. Dermed kan de se om det er klart for å starte forhandlinger.

– Senterpartiet kommer til å gå fra sak til sak for å se hvilke grunnlag det er for forhandlinger, sa Vedum før sonderingene.

SV-leder Audun Lysbakken sier han gleder seg til samtalene. Og at de forhåpentligvis kommer nærmere et svar på hva vi kan få til sammen.

– Det er politikken som avgjør. Det vi skal finne ut nå er om det er politisk grunnlag for å gå videre, sa Lysbakken.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå