Norge
Trygve Slagsvold Vedum under pressekonferanse i forbindelse med brudd etter sonderinger mellom SV, Ap og Sp om mulig regjeringssamarbeid på Hurdalsjøen hotell onsdag.
Foto: Terje Pedersen / NTB

– Vi bør starte med forhandlinger så fort som mulig

Trygve Slagsvold Vedum mener samtalene mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet bør fortsette.

– Vi mener tonen her på Hurdalsjøen gjør at vi bør starte med forhandlinger så fort som mulig. Det sier Trygve Slagsvold Vedum til pressen utenfor Hurdalsjøen hotell. Han er partileder for Senterpartiet (Sp).

Onsdag ble samtalene mellom Arbeiderpartiet (Ap), Senterpartiet (Sp) og Sosialistisk Venstreparti (SV) avsluttet. Partiene skulle finne ut om de kunne samarbeide. Samtalene kalles sonderings-samtaler.

Dette er steget før partiene starter med forhandlinger. De må først finne ut om det er noen vits til å gå videre. Hvis ett eller flere av partiene setter krav som de andre ikke kan godta, kan det føre til at de ikke går videre til forhandling. Derfor har de sonderings-samtaler først. Nå har Sosialistisk Venstreparti trukket seg fra samtalene. Dermed må Sp og Ap fortsette samtalene alene.

Mye av årsaken til at SV trakk seg fra samtalene, kan ha vært olje og forskjeller blant folk. Sp og Ap ønsker å utvikle olje-bransjen og ikke avvikle, slik SV ønsker.

– Det er en selvfølge at det kommer til å bli stabilitet rundt olje- og gasspolitikken, sier Vedum.

– Vi er alle svært opptatt av å få ned norske klimagassutslipp og skape aktivitet langs kysten. Så det er der det ligger, sier Vedum.

Sp er fornøyde med samtalene så langt. Og mener de får gjennom flere saker som de har gått til valg på.

– Til slutt ble de politiske avstandene for store til at de ønsket å fortsette. Det var deres valg, sier Vedum. Partilederen har gjennom hele valgkampen sagt at han ønsker seg en regjering med bare Ap og Sp.

---

Kort om saken

  • Sosialistisk Venstreparti (SV) har trukket seg fra samtalene om samarbeid.
  • De politiske avstandene skal ha vært for store.
  • Arbeiderpartiet og Senterpartiet fortsetter samtalene uten SV.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå