Norge

Har du husket gavekortene du fikk i fjor?

Gavekort er en god idé til julegave hvis du er i tvil om hva noen ønsker seg. Det sier Forbruker-rådet. Men det er kanskje ikke en gave som passer for alle.

Det er under en uke igjen til jul. For mange betyr det at de har dårlig tid til å kjøpe alle julegavene som mangler. Da kan gavekort være en lett løsning som gjør at mange gaver kan kjøpes på kort tid. Derfor har Forbruker-rådet laget en side med tips og råd om å gi folk gavekort.

– Det er mye som kan bli feil når vi velger gaver. Hvilken størrelse bruker en tante i klær? Hva slags ski er det egentlig niesen din ønsker seg? Og hva med de som ikke ønsker seg noe, men som du vet blir glad for en liten gave likevel? sier Caroline Skarderud til nyhetsbyrået. Hun er forbruker-jurist.

– Gavekort er en enkel og rask løsning. Da kan folk kjøpe det de helst vil ha, sier hun.

Skarderud sier det gjør at du også kan gi bort en tjeneste, og ikke bare en ting. I tillegg er det ofte lett å kjøpe gavekort på nett. Dermed er det mulig å få ordnet gavene, selv om du er i karantene eller isolasjon som følge av korona.

Du har ofte kort tid til å bytte en fysisk gave i butikken om du vil ha noe annet. Enn så lenge er butikker åpne. Men hvis de blir stengt som tidlig i pandemien, kan folk miste muligheten til å bytte en gave de er mindre fornøyd med.

Gavekort varer ofte i minst ett år. Dermed kan du kanskje ha noen gavekort du fikk i fjor, men ikke har brukt opp? I så fall kan du jo kanskje bruke det når du kjøper inn det siste før jul i år. Det kan være verdt en sjekk i dag. Du må også huske at du sjelden kan bruke et gavekort du har fra før for å kjøpe et nytt. Men mange av de kan også brukes til å kjøpe inn blant annet mat til jul.

– Mange glemmer gavekortene. De blir lagt i en skuff etter jul, sier Skarderud. Da kan de ha gått ut på dato uten at du har fått brukt det.

Hun har noen klare råd til folk som vil gi bort gavekort. De bør vare lenge, og bør kunne brukes på mange ulike butikker. Varer det bare i ett år, og er på en spesiell butikk eller opplevelse, så er det også en større fare for at det aldri blir brukt. Særlig når det er mye som er avlyst som følge av korona.

Gavekort kan også være en bra gave, om du har lite penger nå. Da kan du gi bort et gavekort på din egen tid, foreslår Skarderud.

– Du kan gi bort noen timer med din hjelp. Enten til noen som sliter med å skru sammen møbler fra Ikea, snekre, luke eller måke snø. Hobbykokker kan gi et kurs i å lage mat, med en middag sammen etterpå. Hage-entusiaster kan gi kurs i å beskjære frukttrær og gjødsling. Det er ingen grense på den lista, sier Skarderud.

Hun sier slike gaver ofte blir mer personlige enn noe du har kjøpt. Dermed kan det også være en gave som blir husket i lang tid etter jula er slutt og gaven er brukt.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå