Norge
Ofrene i Kongsberg minnes med blomster og tente lys. Byens basketballklubb Kongsberg Miners har valgt å utsette sine kamper kommende helg. Foto: Terje Bendiksby / NTB

27 mennesker drept i Norge i 2021

27 mennesker ble drept i 2021. Psykisk helse har vært et viktig tema i mange av drapssakene.

I alt har 27 personer blitt drept i Norge i 2021. En tredjedel av drapene er begått av gjerningsmenn som er vurdert som «mulig utilregnelige».

Det gikk over tre måneder før det første drapet skjedde i Norge i 2021. Koronaåret startet uvanlig fredelig. Siden har 21 drapssaker skjedd, med til sammen 27 ofre.

Psykisk helse

Psykisk helse har vært et viktig tema i drapssaker i år. I april ble en kjent forsvars-advokat drept i sitt eget hjem i Oslo. Det var Tor Kjærviks sønn som skjøt sin egen far. Han ble i ettertid vurdert som psykotisk.

I Kongsberg den 13. oktober gikk Espen Andersen Bråthen ut i gatene. Han skjøt på folk med pil og bue. Deretter kom han seg inn i tilfeldige hus og angrep dem.

Fem mennesker ble drept. I ettertid ble det klart for politiet at Bråthen hadde en lang historie med alvorlige, psykiske problemer.

Under en måned senere ble 57 år gamle Marianne Amundsen drept på et Nav-kontor. Hun og kollegaen hennes ble angrepet på kontoret sitt med kniv. Også i denne saken ble gjerningsmannen vurdert som utilregnelig da han begikk handlingen.

Familie drept

Flere drap i år har også blitt begått av familiemedlemmer. Den mest omtalte var trolig brannen i Svelvik 6. desember. Da ble en familie på fire ble meldt savnet etter en dramatisk boligbrann. Det ble snart mistanke om at faren i familien hadde tent på huset med vilje.

Kriminalteknikere ved bolighuset i Svelvik i Drammen der fire personer ble funnet døde. Politiets etterforskning har ført til siktelse mot den avdøde 43 år gamle familiefaren for drap på ektefellen og de to barna på ti og tolv år, samt for brannstiftelse. Foto: Torstein Bøe / NTB

Mannens 42 år gamle samboer, en tolv år gammel jente og en ti år gammel gutt døde. De ble trolig drept med skytevåpen før huset ble tent på.

Skyteepisoder

Høsten 2021 var det flere skyteepisoder i Oslo. I løpet av ti uker ble åtte personer skutt. Mange av sakene involverte unge mennesker, helt ned mot 15-årsalderen. Takket være et godt helsevesen ble de aller fleste reddet etter å ha blitt skutt.

Blomster og lys utenfor en inngang på Lofsrud skole. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

20 år gamle Hamse Hashi Adan var ikke like heldig. 7. oktober ble han skutt ved Lofsrud skole på Mortensrud i Oslo sent på kvelden. Dagen etter døde han av skadene. Etter intens etterforskning ble en 40 år gammel mann siktet for medvirkning til drap. I tillegg er to terrordømte brødre fra Bærum siktet i saken.

De ble sist sett på Gardermoen 9. oktober, på vei til Kosovo. Begge er etterlyst internasjonalt.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå