Norge

Vil han åpne for vannkraft i elver som er vernet?

Mange store elver er vernet. Flere miljøorganisasjoner ber om at Jonas Gahr Støre lover at vernet skal bli respektert. Men Støre åpner for å bygge ut mer vannkraft.

I vinter har folk betalt mye for strøm. Og det er sagt at Norge trenger mer strøm i årene som kommer. Derfor har det blitt foreslått å lage vannkraft i elver som er vernet.

Tidligere er det bare Senterpartiet (Sp) og Fremskrittspartiet (Frp) som har stemt for å gjøre noe slikt. Men nå snakker folk i både Arbeiderpartiet (Ap) og Høyre om det samme.

Terje Aasland er leder for energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Han er fra Ap, og er en av dem som er klar på at Norge har behov for mer strøm.

Aasland sier det er naturlig at det blir en diskusjon om hva som kan gjøres for å få mer ut av vannkraften Norge har fra før.

– Men det er også naturlig å se om det er mulig å bygge ut mer av det som har vært vernet, sa han.

Det har ført til at 11 organisasjoner for miljø og friluftsliv ber om løfter fra statsminister Jonas Gahr Stør. De vil at han skal love å hindre at det blir laget vannkraft i vassdrag som er vernet.

– Det er farlig å åpne opp for å fjerne vern av natur så snart det er en vanskelig situasjon. Vi ber deg sikre de vernede vassdragene våre, står det i brevet. Det er signert av blant annet Natur og Ungdom, WWF Norge og Framtiden i våre hender.

Støre var i Stortinget onsdag. Da sa han at han er opptatt av vern av vassdrag og beskyttelse av verdier i norsk natur.

– Så er det sagt at det finnes ny teknologi som gjør det mulig å hente noe ressurser uten at det går ut over disse verdiene i naturen, sa Støre.

Han sa at det kunne være mulig å gjøre det på samme tid som det hindrer blant annet flom.

– Det er vi helt åpne for å se på og gjøre det på en grundig måte, sa Støre.

Han hadde blitt spurt av Nikolai Astrup. Han er talsperson for energi og miljø i Høyre. Astrup ville vite om Støre var enig i at det var mulig å bruke vann i vernede vassdrag til å lage strøm, hvis det var mulig uten å skade verdier. Særlig hvis det var i områder som har fare for flom.

– Det er jo ikke snakk om å legge en foss i rør, sa Astrup.

– Det er snakk å utnytte deler av potensialet som ligger der.

Astrup sa at som følge av mer regn og snø fra et endret klima, så bør det lages strøm av vann hvis det kan hindre flom.

Ola Elvestuen fra Venstre er helt uenig med Støre.

– Det er utrolig å høre Støre. Først sier han at han holder naturverdier høyt. Men i neste setning er han helt åpen for å se på om vi kan bygge ut vernede vassdrag. Jeg tror stortingsflertallet har glemt hva som er definisjonen av varig vern, sier han.

Til sammen er 389 vassdrag i Norge enten helt eller delvis vernet mot å bli bygget ut.

Siste utgave

På forsiden nå