Norge
Bildet er av Viggo Kristiansen i bilen sammen med faren etter at han ble løslatt fra Ila fengsel. Foto: Heiko Junge / NTB

Venter på svar fra de siste DNA-prøvene i Baneheia

Statsadvokaten vil vente med å si hva som skal skje i Baneheia-saken. Først vil han vite hva som er svaret på de siste prøvene med DNA.

I fjor slapp Viggo Kristiansen ut fra fengsel etter 21 år. Han og vennen Jan Helge Andersen ble dømt for å ha voldtatt og drept to unge jenter på åtte og ti år. Men det er uklart om det var rett å dømme Kristiansen i saken. Derfor har etterforsket saken på nytt. Nå er de snart i mål med dette.

Svaret på denne etterforskningen vil kunne få store følger for Kristiansen. For det vil gi svar på om han må gjennom en ny rettssak, eller om han blir frifunnet for skyld.

Johan Øverberg og Andreas Schei har hatt ansvar for den nye etterforskningen. Begge er statsadvokater.

Schei er i tvil om hva han vil foreslå. Han må gi råd til riksadvokat Jørn Maurud om hva som skal skje i saken til Kristiansen.

– Vi venter på svar fra flere undersøkelser som blir gjort på arvematerialet DNA. Dette blir gjort i utlandet. Jeg håper det ikke tar altfor lang tid. Men det er undersøkelser som vi må få gjort ferdig før vi er i mål. Først da kan vi si at vi er ferdig med å etterforske saken, sier Schei til nyhetsbyrået NTB.

Så langt har nye prøver med DNA hintet om at ting skjedde på en annen måte enn antatt i 19. mai 2000. Da ble Stine Sofie Sørstrøen og Lena Sløgedal Paulsen drept i Baneheia i Kristiansand.

De nye prøvene har funnet DNA fra Jan Helge Andersen på begge ofrene. Andersen ble bare dømt for å ha voldtatt og drept den ene av dem.

De nye analysene ble gjort i Norge. Svaret fra disse er altså noe annet enn det som ble brukt som bevis mot Viggo i Kristiansen i to domstoler.

Men det er også funnet annet sett med prøver av DNA fra den samme etterforskningen for 22 år siden. Det er disse som nå er til analyse. Målet er å få svar på om noen av dem kan være fra Kristiansen. Det er stadsadvokaten som har valgt at disse skal bli analysert i et annet land.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå