Norge

Slik lager du den beste 17. mai-frokosten

Fortsatt null planer til 17. mai-frokosten? Prøv deg på potetvaffel, bao bun og djevelegg.

Norges nasjonaldag er rett rundt hjørnet. 17. mai er en stor dag for Norge. Det er dagen hvor Norge fikk sin egen grunnlov.

Du har kanskje allerede begynt å planlegge hva du skal gjøre. Enten om du skal på frokost med venner eller familie, eller om du skal se på barnetoget. Alternativene er mange.

Hvis du velger å møte venner eller familie til frokost, får du ofte spørsmålet om mat. Hva skal vi lage, hvem tar med hva og hvor mye trenger vi?

Skal vi tro Jonas Modell er planlegging veldig viktig. Han er daglig leder for matappen Foodsteps. Han er også kokk.

– Det er veldig viktig å ha en god plan på hva dere skal gjøre, sier Modell til Klar Tale.

17.mai-meny

Han liker selv å gjøre mye av matlagingen dagen før. Da slipper han slipper å stresse på selve nasjonaldagen.

En av Modell sine beste tips er å kjøpe et godt brød. Enten om du baker det selv eller kjøper hos en baker.

– Alltid kjøp godt brød. Det vil gjøre frokosten mye bedre. Det finnes så mye dårlig brød der ute, sier han.

På spørsmål om hvor mye brød du trenger, sier Modell:

– Lager dere mye annet godt, så holder det nok med ett brød til ti personer.

– De fleste spiser nok mer pålegg enn brød nå for tiden, sier han.

17. mai

Mange liker å ha eggerøre på brødskiven. Selv om det er enkelt å lage, mener Modell at det er vanskelig å gjøre det bra.

– Det er lett at eggerøren blir tørr, sier han.

Derfor mener han at det er bedre å lage den der du skal, slik at den er fersk.

– Så lenge alle ikke har tenkt det samme, skal det gå fint, sier Modell og ler.

17. mai

Et annet tips er å unngå å piske for mye.

– Pisk minst mulig, mest mulig kjærlighet, sier han.

Samtidig deler han hemmeligheten bak god eggerøre.

– Meierismør. Ingen av de versjonene som later som de er smør, sier Modell. Han sier også at eggerøre ikke skal røres, den skal vendes.

– Navnet er litt misvisende, sier han og smiler.

Videre viser han oss noe som kanskje ikke er så vanlig. Nemlig potetvaffel og bao bun. Potetvaffel er vaffel laget av potet, mens bao bun er en luftig hvetebakst.

– Det som er godt med en potetvaffel er at den er mer salt. Det funker utmerket til frokosten, sier han.

Som tilbehør kan du ha laks og egg, peppermakrell og naturell yoghurt eller skagenrøre og rogn.

Modell sier at råvarer er viktig. Han sier det finnes mye røkt laks som faktisk ikke er røkt.

– Vær forsiktig med at det står røkt laks på pakken. Mange av de billigste variantene har nemlig ikke røkt laksen.

– De har tilsatt noe som gjør at laksen smaker røkt, sier han.

17. mai

Også husk at dere ikke er alene om å feire nasjonaldagen. Mange skal nok ha mye av de samme varene på frokostbordet.

– Derfor er det greit å handle inn før alle andre skal gjøre det, sier Modell.

Han mener vi ikke må stresse med hva vi skal lage. Husk at du også skal kose deg, sier han.

– Senk skuldrene og kos dere. Det er tross alt en festdag, sier Modell.

17. mai

---

Oppskrift på potetvaffel (fire personer)

  • 300 gram med mandelpotet
  • 4 spiseskjeer med sjalottløk
  • 1 spiseskje med smør
  • 2 egg
  • 100 gram hvetemel
  • 1 teskje med bakepulver
  • 350 gram melk
  • Sort pepper
  • 1 teskje med salt
  • 1 teskje med sukker

---

---

Kort om saken

  • Kokk og daglig leder Jonas Modell hjelper deg med å lage 17. mai-frokost.
  • Han anbefaler at du gjør klar mye av maten dagen før.
  • Kjøp også inn mat før alle andre. Du er ikke alene om å feire 17. mai.

---