Norge

Nå kan du sjekke om du betaler for mye for strøm

Blir du stresset når du ser regninga for strømmen du har brukt? Nå har Forbrukerrådet laget en ny tjeneste der du kan sjekke om du betaler mer enn du behøver for strøm.

´ — Er du helt sikker på hvor du kjøper strøm? For mange i Norge er det bare blitt en vane å betale prisen det koster å bruke strøm. Noen har aldri byttet leverandør.

Det viser en ny undersøkelse. Den har Norstat laget for Forbrukerrådet. 15 prosent av de spurte sier de aldri har byttet leverandør av strøm. Rundt 30 prosent sier det er to år eller mer siden sist de gjorde det.

– Mange av disse betaler nok mer for strømmen enn de må, mener Forbrukerrådet. De skal passe på at forbrukere i Norge får så gode avtaler som de bør. Og de jobber for at regler skal være til det beste for forbrukere.

Siden i fjor høst har folk i Sør-Norge betalt mye mer enn vanlig for strøm. Årsaken er at det har vært lite vann i norske kraftverk. Men det har også vært høye priser i Europa. Til sammen har det ført til at prisen har økt i Norge.

Nå har Forbrukerrådet laget en ny tjeneste som de kaller «Fakturasjekken». Der kan alle sjekke om de har en god, middels eller dårlig avtale for strøm.

Inger Lise Blyverket er forbruker-direktør. Hun sier det er store forskjeller på hvor mye ekstra selskapene krever for å selge deg strøm.

– Selv om det er lite du får gjort med selve prisen på strøm, kan det være gode penger å spare ved å bytte til en bedre og billigere avtale, sier Blyverket.

I tjenesten kan du legge inn postnummer der du bor, hvor mye strøm du bruker og hvor mye du betalte uten nettleie fra siste faktura. Da får du vite om du har en god nok avtale. Du får også vite hvem som kunne gitt deg en bedre pris. Slik skal det bli lettere å bytte til en bedre avtale.

Blyverket er redd for at mange forbrukere er for lojale mot strømleverandøren sin. Hun sier de har flere eksempler på at flere selskaper selger ekstra tjenester på samme tid som de krever mer penger for strøm. Slike tjenester kan være forsikringer du nesten aldri får bruke, garanti om «grønn strøm» og andre ting.

Siste utgave

På forsiden nå