Norge

Stille markering etter angrepet: – Vi skal heve flagget enda høyere

En gruppe mennesker samlet seg i en stille markering etter at en mann angrep utestedet Per på hjørnet og puben London i Oslo. De vaiet med regnbueflagg.

– Vi skal ikke legge vekk flaggene. Vi skal ikke skjule kjærligheten og det å elske den man vil, sier Sigmund Nilsen Myre til nyhetsbyrået NTB.

– Jeg kommer til å gå i paraden i morgen. Vi skal heve flagget enda høyere, for dette viser hvor viktig denne saken er, sier han.

Myre var en av flere som kom til åstedet med regnbueflagg. Det skjedde etter at en mann drepte minst to personer og skadet minst 21 andre. Alle skal ha vært på enten Per på hjørnet eller puben London, som er den mest kjente puben for homofile i Oslo. Flere av de som kom til stedet hadde vært andre steder i Oslo og feiret Pride.

En gruppe på over 20 mennesker ble stående og vaie med regnbue-flaggene i en stille markering. På samme tid sto mennesker som hadde vært på utestedene og gråt, mens de holdt rundt hverandre og satt i gata i sjokk.

– Vi var på Pride-markering på Salt på andre siden av byen. Vi kunne likeså godt vært her, sier Morten Meller til NTB. Han er en av kameratene til Myre.

– Og den som skjøt her, kunne likeså godt vært på Salt, sier Myre.

De to har regnbueflagg sminket på kinnene. De følte at de måtte komme til åstedet. De visste ikke om noen de kjenner var skadd eller drept da de snakket med NTB.

– Det er for å vise vår støtte. Vi må vise at de som gjør sånne grusomme handlinger, ikke skal få bestemme, sier Myre.

– Det er viktig å vise at man må være den man er, sier han.

De vil fortsatt markere Pride lørdag.

– Jeg er ikke redd, jeg er lei meg, det er bare trist. Vi skal heve flagget enda høyere i morgen. Det er det som er poenget med Pride. Vi skal ikke legge skjul på at du kan elske den du vil. Det er én grunn til at vi feirer. Ikke bare for å vise den vi er, men også fordi vi vet at det er motstand i samfunnet, sier Myre.

– Jeg blir oppriktig lei meg, sier Melle.

Men årets parade er avlyst. Det skjer etter råd fra politiet. De jobber med angrepet som terror. De har også siktet mannen som er pågrepet. Han er siktet for både terror, drap og drapsforsøk.

Statsminister Jonas Gahr Støre sier at skytingen mot London pub var et grusomt angrep på uskyldige folk. Han sier at han er rystet.

– Mine tanker går til de rammede og deres pårørende. Vi vet ennå ikke hva som lå bak denne forferdelige handlingen. Men jeg vil si til skeive som nå er redde og i sorg. Vi står alle sammen med dere i dette, sier Støre til NTB.

– Jeg er dypt rystet og sjokkert over skytingen i Oslo sentrum i natt. Dette er et grusomt angrep på uskyldige mennesker. Uansett motiv. Jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse med de som er blitt rammet og deres pårørende, sier Anette Trettebergstuen til NTB. Hun er kultur- og likestillings-minister.

– Mange skeive er nå redde. Men dere er ikke alene. Vi står sammen i dette, sier Trettebergstuen. Hun hadde planer om å delta på markeringen lørdag.

Det hadde også Erna Solberg, som var statsminister fram til i fjor høst. Hun vil også vise sin medfølelse.

– Skuddene utenfor London pub i Oslo er et angrep på kjærligheten. Det er et angrep på friheten til å elske hvem man vil, sier hun.

Guri Melby er en annen norsk politiker som sier det var et sjokk å våkne til nyheten om at minst to personer er drept.

– Vi vet ikke hva som var motivet til gjerningspersonen. Men mange vil føle seg utrygge. Derfor er det bra at politiet nå ser på sikkerheten rundt et så stort arrangement som Pride. Vi må sammen ta tryggheten tilbake, sa hun tirsdag morgen.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå