Norge

Du må teste deg om du tror du har apekopper

Sykdommen apekopper regnes nå som en allmennfarlig smittsom sykdom i Norge. Det sier regjeringen. Folk som tror de er smittet, har en plikt til å sjekke hos legen.

Norge — Stadig flere blir smittet med sykdommen apekopper i verden. Også her i Norge blir flere syke. Nå regnes sykdommen som en allmennfarlig sykdom i Norge. Det skriver regjeringen i en pressemelding fredag.

Ingvild Kjerkol er helseminister. Hun sier at det i sommer er flere som har blitt smittet med apekopper. Og at det er viktig å gjøre noe for å stoppe utbruddet.

– Vi må også sikre at de som er smittet, får god oppfølging i helsetjenesten. At de blir tatt godt vare på, sier Kjerkol.

Apekopper er en sykdom som gir en type sår og blemmer på huden. Les mer her: Hva er apekopper.

Smitten sprer seg fortsatt i Norge. Men det er svært lite sannsynlig at det blir en epidemi, ifølge Folkehelse-instituttet (FHI).

Når sykdommen er allmennfarlig smittsom sykdom, kan flere tiltak settes inn. Det kan bidra til å stanse smitten. Tror du at du kan være smittet med apekopper? Da har du en plikt til å sjekke deg hos legen.

Leger får en plikt til å spore smitte. De må finne ut hvem pasienter er smittet av. Det vil også bli gratis med undersøkelse og behandling.

Verdens helseorganisasjon (WHO) hadde møte i juli. Da kalte de apekopper for en helsekrise i verden.

– Det føles som om det brenner, eller at noen stikker noe skarpt inn i byllen. Det sier Silver Steele til Klar Tale om det å ha apekopper

Du lan lese mer om saken her: Slik er det å være smittet med apekopper

Siste utgave

På forsiden nå