Norge

PST tar over ansvaret for drone-sakene

Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) skal ha sentralt ansvar for saker med droner. De skal også ha ansvar for å etterforske sakene mot de sju arresterte russerne.

– Vi er ikke i krig. Men vi er i et komplekst sikkerhetsbilde, sier Hedvig Moe. Hun er assisterende sjef i PST. Moe kunne onsdag si mer om drone-sakene i Norge. Hun sa også mer om hva de venter seg i tiden framover.

PST har før i flere år sagt at Russland jobber med etterretning i Norge. Og det mener de fortsatt er tilfelle. Årsaken er nemlig at Russland kan vinne mer på å gjøre det, enn det de kan tape.

Moe mener landet er i en vanskelig situasjon som følge av krigen i Ukraina og fordi de er isolert og straffet av de fleste vestlige land.

– Trusselen har vært der i flere tiår. Men nå er det ekstra viktig for Russland å få vite om planer som kan få følger for krigen, sa Moe. Hun nevnte blant annet militær aktivitet og utstyr som kan bli sendt til Ukraina.

Ifølge Moe er det blitt vanskeligere for Russland å drive med etterretning. PST mener landet kan bli nødt til å jobbe på en annen måte.

– Vi tror de kan bruke en mer offensiv metode. Blant annet ved å bryte seg inn på datasystemer, sier Moe. Hun mener også Russland kan ta større sjanser for å verve nye agenter i Norge.

Moe sier mange norske IT-firmaer har laget teknologi som er noe av den beste i verden. Særlig fordi den kan bli brukt til ulike formål. Også militært. Denne kan være veldig interessant for Russland, når de sliter med å få tak i den på samme måte som før.

PST mener at både ansatte og firmaer innen teknologi, forsvar og olje og gass kan være utsatt for etterretning.

– Alle personer som har informasjon eller kan være av interesse for Russland er mulige mål for etterretning. Særlig folk som jobber innen kritisk infrastruktur. De bør være forsiktige hvis de blir oppsøkt av ukjente som spør om jobben deres. Det rådet gjelder for folk i hele landet, sier Moe.

De siste ukene er sju russere arrestert for å ta bilder eller bruke droner i Norge. Moe sier at PST nå skal ha ansvar for å etterforske saken. De skal også samarbeide med lokalt politi.

– Det er verken nytt eller unikt at det blir sett droner i Norge. Det skjer også til vanlig. Uten at det betyr at alt dette er mistenkelig. Noe kan være annet enn droner, og noe kan være gjort av andre enn russere, sier Moe.

Hun sier droner kan bli brukt til både spionasje og til å skape frykt. Blant annet frykt for om Norge kan levere gass til Europa. Vi skal nå finne ut hvem som står bak, og om det er en sammenheng, sier Moe.

PST mener også at det er en mer reell fare for sabotasje enn før krigen.

– Vi ser på sabotasje som usannsynlig, men vi kan ikke utelukke at det skjer. Det vil i så fall være et verste fall-scenario, sier Moe. Hun sier det kan bli gjort både fysisk og digitalt, og at det vil bli gjort på en måte som gjør det vanskelig å finne en skyldig person eller stat.

Olje og gass er mulige mål, ifølge PST. Årsaken er at norsk gass er blitt svært viktig for Europa. Men det gjelder for all kritisk infrastruktur for strøm, telefoni og forsvaret.

Statsminister Jonas Gahr Støre sa onsdag at det er uakseptabelt at etterretning fra andre land skjer over norske flyplasser. Men PST vil vente med å si at det er en annen stat som har ansvaret.

Alle de sju russerne som er arrestert ble tatt i Nord-Norge. Ifølge Moe blir både nord-områdene og Svalbard vurdert å være viktigere nå. Både fordi det er nær grensa, men også fordi Svalbard er strategisk viktig.


Siste utgave

På forsiden nå