Norge

Skatteetaten mener 33 politikere skulle betalt mer i skatt

Skatteetaten er ferdig med sin kontroll av pendlerbolig-sakene ved Stortinget. I 40 saker fører det til endret skatt og arbeidsgiver-avgift.

Flere politikere skulle ha betalt skatt av fordelen med å ha hatt gratis pendlerbolig. Det mener Skatteetaten.

I fjor ble det kjent at mange politikere hadde fått gratis pendlerbolig uten å ha krav på det. Derfor skulle de ha betalt skatt for dette. Flere politikere måtte slutte som følge av at dette ble kjent. Blant annet Kjell Ingolf Ropstad og Eva Kristin Hansen. Ropstad var barne- og familieminister og leder for Kristelig Folkeparti. Hansen var stortingspresident.

Skatteetaten har hatt kontroll av 290 politikere. I juni ble det sendt et varsel til 37 av disse om at de kunne bli nødt til å betale mer skatt. Nå er det klart at 33 av dem må gjøre det. 11 av dem må også betale tilleggs-skatt.

Det er en form for ekstra skatt du kan bli pålagt å betale som straff i tillegg til det du egentlig skulle ha betalt. Da mener Skatteetaten det mangler en god nok unnskyldning for at du har betalt for lite. Denne skatten er 20 prosent av fordelen du har hatt. Politikerne har seks uker på å klage på dette.

Skatteetaten mener at fem politikere har hatt mer i inntekt enn det som er skattet for.

Stortinget og Statsministerens kontor (SMK) må også betale mer arbeidsgiver-avgift, sier Skatteetaten.

Det er i utgangspunktet like regler om skatt på pendlerbolig for alle. Men det er egne regler som gjør at politikere på Stortinget. De kan beholde det skattemessige bostedet de hadde før de ble valgt. Men da må de også kunne bevise at de har ekstra kostnader av å ha to boliger.

Nina Schanke Funnemark sier det er opp til politikere å vurdere om politikere bør ha egne regler om bosted. Hun er skattedirektør. Funnemark sier også at de skal ha videre kontakt med Finansdepartementet om dette. Og Skatteetaten vil følge med i tiden framover.

Både SMK og Stortinget har ment at Skatteetaten tolker reglene for strengt. I august valgte SMK og Stortinget å si seg uenig i deler av kravet fra Skatteetaten.


Siste utgave

På forsiden nå