Norge

Vet du hva barna bruker penger på i dataspill?

Seks av ti barn og unge sier de har brukt ekte penger på dataspill på nett. Andelen har økt de to siste årene.

Norge — – Dataspill er en viktig og positiv aktivitet for mange barn og unge. Men det er viktig at foreldrene er klar over at det er mulig å bruke mye penger i mange spill. Spillene er laget sånn, sier Mari Velsand. Hun er direktør i Medietilsynet.

De oppfordrer foreldre til å prate med barna om hvordan kjøp i spill fungerer. Og bli enige om hvor mye penger barna får lov til å bruke.

Stadig flere barn og unge mellom 9 år og 18 år spiller. Andelen har blitt større de to siste årene, ifølge undersøkelsen Barn og medier 2022. Den er laget av Medietilsynet.

I samme periode er det også blitt en større andel som bruker penger i spillene. I 2020 svarte 58 prosent at de hadde gjort det. I 2022 har andelen økt til 63 prosent. Det er flere av de eldre som gjør det. Og særlig blant guttene.

Nesten sju av ti gutter på 17 år og 18 år som spiller, har kjøpt noe i spill som de visste hva var. Det kan være et våpen eller en rustning. Nesten halvparten av guttene i den alderen har også kjøpt en overraskelse. Da kan du få ulike saker.

Velsand sier det gjør at denne overraskelsen gjør det hele mer spennende.

– Da kan det kan være lett å glemme hvor mye penger du bruker, sier hun. Velsand mener det er mulig å diskutere om dette kanskje bør bli sett på som en form for pengespill.

Flere kjente spill-serier bruker denne formen for kjøp. Bland disse er spill som Fifa, Minecraft, Grand Theft Auto, The Sims, Fortnite, Hay Day, Counter-Strike og Roblox. De som lager disse spillene tjener mye av pengene sine på at spillerne kjøper innhold mens de spiller.