Norge

PST fikk tips før skytingen i Oslo i fjor sommer

En agent i Etterretnings-tjenesten fikk vite om mulige planer om et terrorangrep i Skandinavia. Det var bare noen dager før skytingen i Oslo i sommer, melder VG og NRK.

Ifølge avisa VG skal Etterretnings-tjenesten ha fått vite om planene seks dager før en mann skjøt mot utesteder i Oslo. To personer ble drept. 24 andre ble skadd. 42 år gamle Zaniar Matapour er siktet for blant annet terror etter angrepet.

Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) fikk vite om at noe kunne skje. De brukte de neste dagene for å finne om planen var ekte og hvem som kunne ha ansvaret, skriver avisa. PST skal ha manglet nøyaktig informasjon om sted, tid eller navnet på de som skulle gjøre det mulige angrepet.

De skal fortsatt ha jobbet med dette da Matapour angrep 25. juni.

Hedvig Moe er assisterende sjef i PST. Hun sier til VG at de tok informasjonen på alvor. Hun bekrefter også at de hadde kontakt med Etterretnings-tjenesten og at de mente informasjonen var ekte.

Moe sier PST prøver å finne ut om det er noe de kunne gjort på en annen måte. Og om de på den måten kunne stoppet angrepet.

Etterretnings-tjenesten sier til kanalen NRK at de ga informasjon til PST i denne saken. Men de verken kan eller vil si noe mer, sier Ann-Kristin Bjergene. Hun er kommunikasjonssjef.

Bjergene sier til VG at ingen må tvile på at de deler all informasjon som kan redde norske liv.

– Vi har heller ingen begrensninger på deling med Oslo politidistrikt, sier hun.

Matapour skjøt blant annet mot et kjent utested for det skeive miljøet. Det skjedde også under Oslo Pride. Nå krever det skeive miljøet at all informasjon i saken blir kjent, skriver VG.

– Dette er sjokkerende. Oslo Pride er Nordens største festival for skeiv kjærlighet. Den startet seks dager etter at Etterretnings-tjenesten fikk informasjon om at det var planer om et terrorangrep, sier Dan Bjørke. Han er leder for Oslo Pride.

Emilie Enger Mehl er justisminister. Hun avviser å svare på spørsmålet når VG vil vite om departementet hadde fått varsel om mulig terror.

Mehl sier at regjeringen har fått informasjon om saken etter at angrepet skjedde. Men sier det er umulig å si noe mer om konkrete opplysninger.

– Saken er fortsatt under etterforskning, sier Mehl.

Hun sier også at det er viktig med en grundig evaluering. Et utvalg skal lage og presentere en rapport før sommeren.

Siste utgave

På forsiden nå