Norge

Forskere sier løping kan være usunt

Mange tar seg en løpetur for å slippe unna hverdagens stress og få litt ekstra trening. Norsk forskning viser at det kan være en usunn trenings-avhengighet.

Liker du å løpe? Ny forskning kan vise at det å være avhengig av det kan være usunt. Studien heter «Running to get lost?».

Forskere har sett på folks motivasjon til å trene.

Hvis du løper for å tenke på noe annet enn problemer og utfordringer, vil de alltid ta deg igjen når løpeturen er over. Det føles dårlig.

– De fleste løper fordi det gir en god fysisk og mental følelse der og da. Det kalles å flykte fra virkeligheten. Du tar oppmerksomheten bort fra deg selv. Og er bare fokusert på her og nå. Det er mindfulness og en god tilstand.

Det sier Frode Stenseng til nyhetsbyrået NTB. Han er professor i psykologi ved NTNU. Og er en av forskerne som har skrevet studien.

Ifølge Stenseng er vi ikke så flinke til å forstå egen motivasjon for å trene.

– Mange tror de løper for å oppnå et mål. Det kan være å gå ned i vekt, bli raskere eller sterkere. Men de aller fleste har egentlig ikke satt seg slike mål. De løper siden det gir en god fysisk og god følelse, sier han.

227 personer var med på studien. Det var folk som løp regelmessig. Hvor aktive de var varierte. Men alt fra 2 timer til 15 timer løping hver uke.

Deltakerne svarte på spørsmål for å si hva motivasjonen deres for å trene var. De svarte også på om de var avhengig av å trene. Og om de var fornøyd med livet.

Forskerne fant ut flere ting. Blant annet at de som løper for å nyte opplevelsen føler seg bra etter å løpe. Men de som løper for å slippe unna hverdagen, følte seg dårligere etter trening.

– Den siste kategorien, følte seg ikke bedre etter treningen. De kan føle på skam og dårlig samvittighet siden de har utsatt noe annet ved å trene, sier Stenseng.

Stenseng sier at de fleste som løper, nyter det.

Rutinene med løping kan bli en ond sirkel. Du må ut og løpe for å slippe unna igjen.

– Vi blir avhengig av trening for å føle seg bedre. Men det er motivasjon som er tvunget fram. Og det er ikke sunt, sier Stenseng.

Stenseng savner for forskning på folk sitt behov for å flykte fra virkeligheten.

– Vi har mange aktiviteter som er motivert av akkurat det. Enten det er å se på TV, lese en bok, spille dataspill eller fysisk aktivitet. Vi bruker veldig mye tid på sånt. Det er hobbyer og lidenskap, sier han.

Stenseng ber folk som trener løping, kjenne på følelsen etter økta.

– Hvis du føler at du kaster bort tid du burde bruke på noe annet, bør du kanskje løpe mindre. Det vil være bedre å rydde unna det og heller ta løpingen etterpå. Og nye den, sier han.

---

Kort om saken

  • Mange tar seg en løpetur for å slippe unna hverdagens stress.
  • Norske forskere mener det kan være enn usunn trenings-avhengighet.
  • Psykolog Frode Stenseng ber folk som trener løping om å kjenne på følelsen etter økta.
  • Er følelsen dårlig bør du løpe mindre. Og heller rydde unna problemene dine først.

---

Siste utgave

På forsiden nå