Norge

Brent grøt, bløt svor og tørt pinnekjøtt?

Alles største mareritt på julaften er dårlig mat og dårlig stemning. Folk som kan mat, viser deg hvordan du kan unngå det.

Det er den tiden av året igjen. Da hjemmekokken tar på seg forkle og skal trylle fram de deiligste retter. Den norske julematen er noe for seg selv, og skribent Olesia Iliasevych lot seg nylig imponere.

Dessverre er det ikke alltid det går like bra med maten. Årsaken kan være flere.

Før selve julemiddagen er det flere av oss som spiser grøt. Ofte er hele familien invitert på grøt. Noen gleder seg til å finne mandelen, mens andre gleder seg til å møte familien.

Far står på kjøkkenet og følger nøye med på grøten. Plutselig tikker det inn en melding på mobilen, far ser ned på telefonen og plutselig er det gått 4 minutter. De 4 minuttene er nok til at grøten brenner seg. Og til alle sin skuffelse er det ikke mandelen i grøten de finner, men små brente svarte riskorn.

Finnes det bedre måter å løse det på?

Her har matblogger Ida Gran Jansen et tips. På bloggen sin anbefaler hun folk å koke grøten i ovnen.

– Da slipper du å stå over den og passe på. Jeg rører gjennom hver halvtime. Det er så utrolig lettvint og grøten blir skikkelig god, skriver hun.

Etter den store fadesen til lunsj er julemiddagen neste. Ribba er blitt saltet for lengst og pinnekjøttet har stått til vanning. Nå er det bare å håpe på at dette går bra.

Bård Greni er stjernekokk. Han feirer ikke jul uten å ha ribbe på bordet.

– Jeg rett og slett elsker ribbe, sier han til Dagsavisen.

Han har flere tips til hvordan du kan lage ribba. Han sier blant annet at du kan lage ribba dagen før, også varme den opp samme dag som den skal serveres.

Vet du at julaften kommer til å bli stressende, er dette kanskje et godt tips. Da kan du bare varme den opp igjen. Greni anbefaler å varme den opp på 150 grader.

Når det kommer til pinnekjøttet, er det vannmengden du bør følge med. Det sier Kari Innerå. Hun er kokk og eier av Brasserie Rivoli.

– Jeg bruker å la vannet rekke 2 centimeter opp på kjøttet, men ikke mer, for at det ikke skal koke tørt så lett, sier hun til Dagens Næringsliv.

Har du ikke pinner til å legge under kjøttet? Fortvil ikke. Du kan også bruke rist, ei skål som legges opp ned eller poteter.