Norge

– Alle har sin unike historie

Noen flytter for kjærligheten. Andre kommer som flyktninger. I en ny podcast forteller innvandrere sin historie.

Vedrana Tanovic har laget en podcast. Der forteller folk som er nye i Norge om sine liv. Ideen fikk hun i fjor sommer.

– Jeg og kjæresten min satt på bussen ut til Bygdøy. Det var en av de siste fine sommer-dagene i august. Bussen var full av mennesker, med alle mulige etnisiteter. Jeg så på dem og ble nysgjerrig. Hvem var de, og hvor kom de fra?, sier Tanovic til Klar Tale.

Det ble starten på podcasten Norwegian Newcomers. Tanovic selv er oppvokst i gamle Jugoslavia. Hjembyen hennes er Beograd i Serbia. Hun flyttet derfra til Norge for fem år siden.

Da hun var 16 år gammel, opplevde hun krig for første gang. Som voksen har hun jobbet seks år for Flyktninghjelpen.

– Jeg kan si at jeg har brukt halve livet for å kjempe for et bedre samfunn. Men jeg skjønte at det ikke skjedde nok forandring i hjemlandet mitt, sier Tanovic. Hun var 40 år gammel da hun flyttet til Norge.

Alle som flytter til et annet land, gjør det for en grunn, sier hun.

– I podcasten får gjestene prate om sin bakgrunn og hva de har opplevd. Alle har sin unike historie. Noen flytter til Norge for kjærligheten. Andre kommer som flyktninger eller asylsøkere. Andre igjen fikk seg en jobb her, og bestemte seg for å bli.

Tanovic har jobbet innen media. Hun har erfaring med å lage radio.

Så langt har hun laget ti episoder. Første episode handler om Samson fra Eritrea. Podcasten har også gjester fra Finland, Østerrike, USA og Filipine. De snakker om hvordan det er å starte et nytt liv i Norge.

– Det er viktig for meg at de skal få snakke fritt og være ærlige. Både om det som er fint og det som er vanskelig.

– Hva kan være vanskelig?

– Flere synes nordmenn er vennlige. Samtidig er det et folk som er vanskelig å komme innpå.

Noen har også opplevd rasisme, sier Tanovic:

– I går intervjuet jeg en ung mann fra Kongo. Han jobbet som sykepleier på et sykehus. Der hadde en han jobber sammen med, bedt han dra tilbake dit han kom fra.

Tanovic sier det føles meningsfullt å lage podcasten.

– Gjestene ønsker å dele sin historie. De vil bli hørt. Samtidig får lytterne lære mer om innvandrere og ders liv. Jeg håper podcasten kan skape mer forståelse og toleranse, sier Tanovic.

Det er flest nyankomne i Oslo som er med i podcasten så langt.

– I sesong to ønsker vi å høre stemmer fra ulike deler av Norge. Vi har planer om å reise rundt for å intervjue folk. Hvis det lar seg gjøre, sier Tanovic.

Siste utgave

På forsiden nå