Norge

– Alle skal få leve frie liv

Nye filmsnutter skal hjelpe unge som opplever negativ sosial kontroll. Se video!

En tante har sett 18-åringen med en ukjent gutt. Hun ringer foreldrene:

– Eier hun ikke skam? Uten hijab og i trange bukser? Nå må foreldrene følge nøye med.

En mor har rømt med datteren et sted i utlandet. De to ble holdt fanget i familiens hus. Moren har skilt seg fra mannen. Datteren skal gifte seg med fetteren. De trygler om hjelp fra Norge.

En ung jente er med i en menighet. Hun får ikke lov til å ha venner utenfor. Sosiale medier kan hun glemme. Men hun drømmer om å studere.

– Du skal jobbe for å tjene Gud, ikke deg selv, sier foreldrene.

Eksemplene er hentet fra en plan regjeringen har laget. Den handler om retten til å bestemme selv. Den handler om negativ sosial kontroll og tvang.

Foreldre flest setter grenser for sine barn. Men noen barn og unge opplever negativ sosial kontroll. De blir truet og presset til å oppføre seg på en bestemt måte.

– Alle skal kunne leve frie liv. En ny kampanje skal hjelpe oss å nå fram til ungdommer som trenger hjelp, sier Jan Tore Sanner i en pressemelding. Han er minister for kunnskap og integrering.

Myndighetene vet ikke hvor mange som trenger hjelp. Det finnes ingen oversikt over negativ sosial kontroll.

Men flere skoler har egne rådgivere for innvandrerbarn. Disse minoritets-rådgiverne har jobbet med flere hundre saker. Mange av dem handler om negativ sosial kontroll.

Her kan du lese Klar Tales intervju med en minoritets-rådgiver.

Trolig er det jenter med innvandrer-bakgrunn som er mest utsatt. Men negativ sosial kontroll kan også gjelde gutter og andre.

I den nye kampanjen er det laget en film. Den kan du se øverst i saken. Den er laget av direktoratet IMDi. Det kommer flere slike filmer utover våren.

– For mange unge jenter og gutter frarøves friheten. De opplever press. De tvinges til å tilpasse seg krav fra familien og miljøet. Alle i Norge skal ha frihet til å bestemme over sitt eget liv, sier Sanner.

Sanner håper at filmene hjelper. Han håper at folk ser at de kan få hjelp.

Stadig flere ungdommer tør å si ifra. Flere unge jenter har tatt et oppgjør med kontrollen. Det er også laget en film om temaet.

Laial Janet Ayoub leder organisasjonen NOK. Hun har selv opplevd negativ sosial kontroll.

– Det nytter å snakke ut og bryte skammen. En skam som man har vokst opp med. Det gjør at man holder ut i disse situasjonene, sa hun nylig til avisa Utrop.

Sanner synes at ungdommene er modige. De tar et oppgjør med både tvangsekteskap og press.

– De har min fulle støtte. Vi skal sørge for at jentene og guttene som kommer etter dem, ikke trenger å gjøre det samme, sier Sanner.

Siste utgave

På forsiden nå