Norge

Blogger om depresjon

Elise Bahía Gabrielsen fortalte leserne sine at hun er deprimert. Rådet for psykisk helse jubler over åpenheten hennes.

ÆRLIG:Elise Bahía Gabrielsen har bloggen Livingdoll. Der skriver hun om livet sitt. Hun er helt åpen om at hun har depresjoner. Mange kommenterer det hun skriver. De støtter henne. Rådet for psykisk helse jubler. De synes det er bra å snakke åpent om psykisk sykdom.
Publisert Sist oppdatert

«Jeg pleide å være glad. Full av selvtillit. Ha mange venner. Dra på byen og alt det som hører med. Men plutselig hadde jeg ikke lyst til noenting lenger. Jeg ville sitte hjemme alene. Ville ikke på byen. Og ville helst ikke snakke med noen», skriver Elise Bahía Gabrielsen på bloggen sin 29. august.

Hun er en av Norges mest populære bloggere. Gabrielsen skriver om mote, shopping og livet. Men noen av innleggene er mer seriøse enn andre. Hun er åpen om at hun er deprimert, går til psykolog og tar medisin for å bli frisk.

Gabrielsen er ikke den eneste bloggeren som skriver om psykiske problemer. Ikke alle er like åpne, men skriver i stedet at de synes livet kan være vanskelig. Det mener Marianne Røiseland er bra. Hun er general-sekretær i Rådet for psykisk helse.
– Psykisk sykdom trenger ikke være mer alvorlig eller dramatisk enn en forkjølelse. Og da synes jeg det er kjempebra at unge tør å skrive om det på en blogg. Bloggen skal jo handle om livet ditt, sier Røiseland til Klar Tale.

Flere av de mest populære bloggerne har mellom 20.000 og 50.000 lesere. De er forbilder for mange. Røiseland tror bloggerne kan hjelpe lesere som også sliter med psykiske problemer.
– Bloggerne gjør at andre unge synes det er greit at de ikke er perfekte. Bloggerne tør å sette ord på det som er vanskelig, sier hun.
General-sekretæren håper likevel at bloggerne tenker seg litt om før de deler alt med leserne.
– Kanskje kommer du til å angre deg om noen år. Det er ikke nødvendig å skrive alle detaljer. Men jeg synes Gabrielsen og andre fortjener en takk for at de tør å skrive åpent om det de synes livet kan være tøft, sier hun.

Thomas Moen er ekspert på blogging. Han jobber med å gi råd om blogger, Facebook og Twitter. Moen mener det er positivt at bloggerne deler mye med leserne sine.
– Skrivingen blir en slags terapi. Det hjelper bloggeren. Og det hjelper leserne. Men jeg mener også at det er viktig å ha din egen grense. Du må bestemme hva du synes er greit å dele med andre, sier han til Klar Tale.

Han tror mange lesere blir lettet når de leser at også pene bloggere med trendy klær har problemer.
– De er vanlige mennesker som deg og meg. Å være åpen om psykiske problemer kan gjøre at andre begynner å se på det som mer normalt, sier Moen.