Norge

Brannfaren øker i desember

I desember tenner vi mange flere levende lys enn ellers i året. Dermed øker faren for brann kraftig.

Nå tenner på adventslys og julelys, men pass på så de ikke brenner ned huset. Det advarer Norsk brannvernforening. Og sørg for at du har en røykvarsler som virker.

Sju til ti minutter tar det fra en liten brann oppstår til et hus er fullt overtent.

– Så fort går det. Da teller hvert sekund, sier direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Julehøytiden kan lett bli en høysesong for husbranner. Og romjula er årets klart mest brannfarlige periode.

– Brannene er ofte knyttet til mer aktivitet i hjemmene, med matlaging, levende lys, fyr og peisen. Dette skjer samtidig som vi drikker alkohol og fester. Alt dette øker sannsynligheten for brann, sier Kalheim til nyhetsbyrået NTB.

Desember er en lur måned å sjekke at røykvarslerne virker.

– Da er det tid for bytte av batteri og teste. De aller fleste boligene har røykvarsler, men mange virker ikke fordi batteriet er flatt, sier Kalheim.

Røykvarsleren er en veldig billig forsikring. Jo flere du har, jo bedre. I dag er det krav om minst én fungerende røykvarsler per bolig.

– Vi vil at myndighetene øker kravet til minst én røykvarsler per 60 kvadratmeter bolig. Og at det er minst én per etasje, og at disse er koblet sammen. Da lager alle sammen lys hvis én går av.

Antall boligbranner har gått ned de siste 10-15 årene. Det omkommer mellom ni og ti personer i brann i desember måned. Så langt i år har 29 personer mistet livet i brann.

Det er også krav om at man har et brannslukkings-apparat lett tilgjengelig.

– Du må vite hvordan det fungerer. Du har ikke tid til å lese bruksanvisningen når brannen allerede er i gang, sier Kalheim.

Men våkner du av at røykvarsleren piper, og det er røyk i boligen, er det bare å komme seg ut, sier han.

Brannvernforeningen har laget en huskeliste for å minske brannfaren i jula:

*En god regel er å bare tenne stearinlys der det er voksne til stede. Det blir veldig varmt over et stearinlys.

* Eldre elektriske anlegg kan være farlig, siden mange bruker mye mer strøm i jula enn vanlig. En god regel er å ta en tur i sikringsskapet. Er det noen sikringer som er så varme at de er ubehagelige å ta på? Da bør du kontakte en elektriker med en gang.

* En god regel er å ta en ekstra runde før du legger deg, når alle lys er slukket. Da ser du raskt om det er noe som står igjen, for eksempel en kaffetrakter eller en kokeplate. Disse er enklere å se når resten av huset mørkt.

LES OGSÅ: I dag bør du sjekke røykvarsleren

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå