Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Byen mellom de sju fjell fyller 950 år

Bergenserne feirer at det er 950 år siden Olav Kyrre grunnla Bjørgvin. Lørdag starter folkefesten.

Kongen Olav Kyrre grunnla Bjørgvin i år 1070. Det ble starten på Bergens historie. I år er det 950 år siden det skjedde. Og det skal feires skikkelig.

Lørdag kveld starter feiringen på Bryggen i Bergen. Under arrangementet blir det blant annet taler og lysshow.

En regnbue av laserlys kan ses på himmelen over byen om kvelden. Det skjer hele helgen. Folk i byen kan delta i en konkurranse. Den som tar det beste bildet av laser-regnbuen, vinner. Konkurransen foregår på Instagram.

Lørdag blir det også mottakelse i Håkonshallen. Folk i byen har blitt trukket ut tilfeldig. De har fått invitasjon til mottakelsen. Ordfører Marte Mjøs Persen ønsker velkommen og kor skal synge.

Det gamle navnet Bjørgvin betyr «den grønne engen mellom fjellene». Bergen ble en viktig by for handel og sjøfart i Europa. Tørrfisk fra Nord-Norge ble byttet mot varer fra Sør-Europa.

Her kan du lese mer om fisken fikk så stor betydning: Derfor er skreien så viktig for Norge

Kong Harald skulle egentlig være med på åpningen av jubileet i helgen. Men han er sykmeldt. Derfor kommer kronprins Haakon isteden. Kronprinsen skal være til stede under hele åpningen.

Feiringen skal vare resten av året. Gjennom hele 2020 blir det aktiviteter for folk i byen.

– Én festdag er ikke nok. Vi ønsker at alle som vil bidra til feiringen, skal få mulighet til det. Derfor vil feiringen foregå i både sentrum og bydelene over lengre tid, sier Katrine Nødtvedt til nyhetsbyrået NTB. Hun er byråd for kultur, mangfold og likestilling i Bergen.

Det er satt av 2,6 millioner kroner til åpningen av jubileet. Til sammen vil feiringen gjennom hele året koste 8,3 millioner kroner.