Norge

Det kan bli vanskelig å få jobb fremover

Mange har mistet jobben under korona-pandemien. Arbeidsledigheten er rekordhøy. Slik kan det fortsette utover høsten.

Det tyder en ny undersøkelse på. Den viser at norske arbeidsgivere tror de må fortsette å si opp ansatte. Det er en følge av korona-krisen.

ManpowerGroup gjorde undersøkelsen i slutten av april. 418 norske bedrifter deltok.

Resultatene viser at det er flere arbeidsgivere som forventer å nedbanne, enn det er som vil oppbemanne.

Bemannings-utsiktene er på minus 7 prosent. Det vil si andelen som venter oppbemanning minus andelen som venter nedbemanning. Det er de svakeste resultatene siden undersøkelsene begynte for 17 år siden.

På grunn av korona-krisen, er arbeidsledigheten historisk høy i Norge. De seneste tallene fra Nav viser at det nå er rundt 340.000 arbeidsledige i landet.

Les også: Bekymret for skyhøy ledighet

– Det er en alvorlig situasjon for det norske arbeidslivet. Vi kommer til å kjenne på følgene av korona-krisen i lang tid. Det sier konsernsjef Maalfrid Brath i ManpowerGroup.

– Dessverre ser det ut som arbeidsmarkedet ikke vil bli normalt med det første. Noen sektorer skiller seg ut. Men generelt vil etterspørselen etter arbeidskraft være lav over sommeren, sier hun.

Seks av ti arbeidsgivere sier de ikke vet når ting vil bli normalt igjen. Nær halvparten sier at pandemien har hatt negative følger for virksomheten deres.

Hotell- og restaurantbransjen som kommer verst ut. Undersøkelsen viser at denne sektorens bemannings-utsikter er på minus 39 prosent.

De eneste to bransjene som har positive utsikter, er varehandelen og byggebransjen. Begge har utsikter på pluss 4 prosent.

På landsbasis er det Sørvest- og Nord-Norge hvor flest venter nedbemanninger. Utsiktene er her på minus 12 og minus 16 prosent. I Stor-Oslo og Midt-Norge ligger utsiktene på minus 1 prosent.

Østlandet har bemanningsutsikter på pluss 1 prosent.

Før korona-pandemien, gikk det bra med arbeidsmarkedet i Norge. Utsiktene lå på 16 prosent.

Korona-pandemien har ført til den største kollapsen i verdens-økonomien siden 1870. Det har Verdensbanken uttalt. Det til tross for enorme krisepakker og ordninger med støtte, verden over.

Her i Norge øser regjeringen ut milliarder av kroner under korona-krisen. Det norske arbeidslivet står overfor den største arbeidsledigheten siden andre verdenskrig.

– Det er gode muligheter for vekst på lang sikt. Det finnes også mange høyt kvalifiserte kandidater som nå går ledige. Men bare noen få arbeidsgivere tar sjansen på å ansette nå, sier Maalfrid Brath.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå